Viktig information om kommunens badplatser Just nu avråder kommunen bad vid Lindö strand och Ensjön. Mer information hittar du här

"Känslan att kunna få unga att välja en annan väg är mäktig"

Förebyggarteamet arbetar där barn och ungdomar är, i skolan och på fritiden. De bygger relationer och sträcker ut en hand till de som behöver och vill ha stöd. Målet är att finnas där tidigt, så problemen inte växer och på så sätt minska risken att ungdomarna kommer in på en brottslig bana.

Fem män i tröjor med Norrköpings kommuns logga sitter i en stentrappa.

Mohammed Al-Quzweeni, Christian Karnevald, Rasmus Classén, Adam Birgerson och Nisse Wikström utgör en del av förebyggarteamet.

Förebyggarteamet är en del av socialkontorets enhet för social brottsprevention och har som mål att öka ungdomar och föräldrars möjlighet att hantera sin sociala situation.

Det här jobbet känns meningsfullt för jag är med och påverkar direkt. Grunden är att förebygga ungdomskriminalitet och känslan att kunna få unga att välja en annan väg är mäktig, säger Rasmus Classén.

De arbetar förebyggande, relationsskapande och trygghetsskapande i offentliga ungdomsmiljöer samt mot särskilda riskgrupper.

Det betyder mycket att få möta alla de här människorna. Att gå från att så ett litet frö hos en person som är ganska sluten, till att möta ett leende och efter ett tag få personen att prata – det är stort, säger Adam Birgerson.

En man med grått skägg iklädd en hoodie med Norrköpingslogga samt glasögon och kept tillsammans med en yngre man iklädd likadan hoodie och glasögon.

Christian Karnevald och Rasmus Classén.

Förebyggarteamet är en vidareutveckling av det tidigare uppsökande teamet. Uppdraget har utvecklats och sex anställda utökas successivt till tolv. Det är en blandad personalgrupp med kvinnor och män i olika åldrar och bakgrund. Några har tidigare arbetat inom skolan eller på fritidsgårdar, andra är socionomer eller har arbetat på boenden.

Arbetet har tidigare främst varit riktat mot de fem bostadsområden som ingår i kommunens EST-arbete (effektiv samordning för trygghet), men blir mer och mer kommunövergripande.

Vi arbetar förebyggande i skolan, men också på fritidsgårdar och andra ställen där ungdomar är. När det händer saker, som efter dödsolyckan utanför Kimstad, är vi där för att det ska finnas fler trygga vuxna att prata med. Efter dödsskjutningen i Atrium höjde vi närvaron där – behovet styr mycket, säger Rasmus.

En man i hoodie med texten Norrköping socialkontoret sitter vid ett bord utomhus och ler mot en person mitt emot honom.

Mohammed Al-Quzweeni.

Teamet arbetar uppsökande, planerar och är med under olika evenemang och ger stödinsatser för att det ska fungera i skolan och på fritiden. Den här dagen besöker de en av Norrköpings grundskolor och blir snabbt igenkända. Ett par i teamet slår sig ned och pratar med ett par tjejer. En kille vid basketplanen slutar spela och börjar prata sommarplaner med Mohammed Al-Quzweeni.

Vår styrka är att vi träffar ungdomar och familjer överallt. Vi kan sitta på ett skolmöte tillsammans eller vara hemma hos dem. Det som är unikt är att vi också erbjuder stödet själva, säger Mohammed.

Vi jobbar mycket med att motivera och de flesta tackar ja till stöd, fortsätter han.

Insatserna är frivilliga och kan handla om enskilda samtal med ungdomar, föräldrastöd eller hjälp att få till rutiner hemma. Teamet gör också bedömningar om det behövs mer stöd och har nära samverkan med socialkontorets mottagning.

En kisande man med kommunlogga på tröjan pratar med en tjej.

Adam Birgerson pratar med eleverna under rasten.

Teamet arbetar på ett rullande schema och är alltid minst två som rör sig ute tillsammans. Till skillnad från en del andra delar av socialtjänsten finns de tillgängliga både kvällar och helger. Under riskevenemang eller händelser anpassas schemat, som under studentveckan då fler unga rör sig ute sent på kvällarna.

Förebyggarteamet kan kopplas in via skolan, mottagningen, polisen eller genom att ungdomen eller familjen själva hör av sig.

Mottagningen kan bedöma att det inte är tillräckligt för att inleda en utredning, men att det finns risk för att hamna i kriminalitet. Det börjar ofta med småsaker som är viktiga att fånga upp. Tidigare har de här fallen bara hamnat i arkivet, men för oss behövs inte mycket för att vi ska ta kontakt. De flesta uppskattar det, säger Mohammed.

Det märks att det finns stort förtroende för oss, fyller Adam Birgerson i.

En elev sparkar en fotboll i mål, där en av förebyggarna står.

Grunden i arbetet är att skapa relationer.

Det är nog för att vi visar mycket närvaro, relationen är nyckeln. Och vi håller det vi lovar. Ofta är vårt stöd väldigt anpassat utifrån det som inte fungerar nu för att försöka förhindra att det upprepas, säger Mohammed.

När teamet träffar en ungdom och familj utforskar de alltid vilket stöd det finns behov av och önskas. De identifierar risk- och skyddsfaktorer och gör upp gemensamma mål.

Genom ett tätt samarbete med bland annat skola och fritidsgårdar kan teamet komma in när det finns tecken på att något är på gång. Det har gjort att konflikter har kunnat stoppas innan de har blivit för stora. Och de försöker att nå fram till elever som har svårt att ta sig in på lektionerna.

Jag funderar ofta på hur barnen faktiskt har det. Det finns personer med låg närvaro i skolan, som ändå är de som tillbringar mest tid där. De vill inte gå hem. Det är viktigt att vi ser dem just som barn, det är inte vuxna med ett konsekvenstänk, de gör det som känns bäst just nu. Jag är en trygg vuxen, de kanske inte har det hemma. Förhoppningsvis sår vi ett frö som kan utvecklas till något bra, säger Rasmus.

Föräldrarna har en viktig roll och förebyggarteamet bjuds ibland in till föräldramöten, för att ge information om det stöd som finns och uppdatera föräldrarna om hur ungdomarnas miljö ser ut. De anordnar också kursen Föräldraskap i Sverige, för att nyanlända ska veta vad det finns för skyddsnät och hur lagar och regler ser ut.

Mycket handlar om att avdramatisera socialtjänsten och få fler att förstå vinsten i att ta emot hjälp.

Vi vill få bort bilden av socialtjänsten som en myndighet som tar barn. Socialtjänsten gör mycket och finns här för invånarna, säger Rasmus Classén.

Mohammed Al-Quzweeni understryker att de vill stärka föräldrarna.

Om det har hänt något är det lätt att fastna i det och vara för hård mot sig själv. Föräldrarna behöver höra att de gör mycket bra och att de kan. Bara det faktum att vi är där och pratar med dem innebär att de har tagit ett viktigt steg.

Läs mer om hur vi arbetar med trygghet i Norrköpings kommun

Kontakt

Förebyggarteamet

Övrig info:
Finns på Instagram: forebyggarteamet_norrkoping

Kontakt

Gör en felanmälan
Upplever du en plats som otrygg eller har du noterat andra fel i Norrköpings stadsmiljö? Tryck på länken nedan för att göra en felanmälan.
Rapportera akuta fel
Vid pågående brott ska du ringa 112. Vid akuta problem som innebär samhällsfara ska du ringa Kontakt Norrköping.