Vård- och omsorgscollege
Vård och omsorgscollege är en förening som arbetar för att trygga kompetensförsörjningen till vård- och omsorg. Inom Vård- och omsorgscollege samverkar offentliga och privata arbetsgivare med utbildningsanordnare, fackliga organisationer högskola/universitet och ibland även Arbetsförmedlingen och andra arbetsmarknadsaktörer.
Samverkan i VO-College är formaliserad genom certifiering. De aktörer som deltar har kollektivavtal och arbetar tillsammans för att skapa hållbar och framgångsrik kompetensförsörjning i vård och omsorg. Parterna finns representerade i regional och lokal styrgrupp.
VO-college på nationell nivå
På nationell nivå finns föreningen Vård- och omsorgscollege som certifierad samverkan. Föreningen drivs av fackförbundet Kommunal tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation, Vårdföretagarna och Fremia.
VO-college på regional nivå
Vård- och omsorgscollege Östergötland består av fyra lokala college; Centrala, Södra, Västra och Östra. Den regionala nivån ska fungera som en stödstruktur som genom regionala funktioner och verktyg skapar mervärde och underlättar det lokala samverkansarbetet.
Uppdraget på regional nivå handlar om att:
- arbeta för att Vård- och omsorgscolleges verksamhet blir känd och synliggjord i hela länet som en strategisk part för kompetensförsörjning inom välfärden.
- underlätta och främja medlemskap för alla kommuner och regioner samt flertalet privata vård och omsorgsgivare.
- samordna marknadsföring genom exempelvis representation på mässor, marknadsföring i sociala medier och på de egna webbplatserna.
- säkerställa att utbildningar och arbete inom vård och omsorg i Östergötland är attraktiva, stimulerande, intressanta och hållbara.
- stödja och verka för utveckling av vidareutbildning och det dagliga arbetsplatslärandet exempelvis genom utbildningsplattformen EVIKOMP.
- säkerställa kvaliteten hos lokala VO-college och ansvara för de kvalitetskriterier som ligger till grund för certifiering.
VO-college på lokal nivå
En eller flera kommuner ingår i ett lokalt college och drivs av en lokal styrgrupp. I styrgruppen ingår representanter från offentliga och privata arbetsgivare, utbildningsanordnare och fackliga organisationer. Arbetsgivarna är i majoritet och har ordförandeposten.
Uppdraget på lokal nivå handlar om att:
- skapa samordningsvinster, exempelvis genom gemensamt upplägg för utbildning av handledare för elever, praktiksamordning och yrkesambassadörer.
- planera och genomföra marknadsföringsinsatser och sprida VO-colleges gemensamma arbete med att kompetensförsörjningsfrågor
- genomföra erfarenhetsutbyten och dela med sig av goda exempel
- vara bärare av information till respektive verksamheter för att fånga upp aktiviteter som de deltagande verksamheterna önskar arbeta vidare med inom ramen för VO-college
- skapa gemensamma aktiviteter och erfarenhetsutbyte vad gäller språkförstärkande insatser
I lokala college östra Östergötland ingår:
Arbetsgivare
- Norrköpings kommun
- Valdemarsviks kommun
- Söderköpings kommun
- Region Östergötland
Utbildare
- Vuxenutbildningen, Norrköping
- Drottning Blankas gymnasieskola, Norrköping
- Ebersteinska gymnasiet, Norrköping
- Nyströmska skolan, Söderköping
- Hermods, Norrköping
Fackförbund
- Kommunal öst