Budget- och skuldrådgivning

Alla kan hamna i ekonomiska svårigheter eller i en situation då ekonomin behöver ses över. Budget-och skuldrådgivning är till för dig som är folkbokförd i Norrköpings kommun. Rådgivningen är gratis och rådgivarna har tystnadsplikt.

Din första kontakt med budget- och skuldrådgivningen sker normalt per telefon. Inför ditt samtal med oss kan vi behöva uppgifter om din ekonomiska situation.

Budgetrådgivning

Är du i en situation där ekonomin är ansträngd av olika anledningar kan vi hjälpa dig att se över hur du kan prioritera för att komma på fötter igen. Det finns dock även tips att få via nätet.

Hallå konsument (oberoende vägledning genom Konsumentverket) finns flera användbara verktyg, bland annat:

  • Budgetkalkyl
  • Kostnadsberäkning för några av hushållets vanligaste utgifter
  • Tips på hur du kan få pengarna att räcka längre

Skuldrådgivning

Är du i en situation där du har svårt att betala dina skulder kan vi hjälpa dig att gå igenom och ge dig råd kring hur du kan kan gå tillväga.

Mer information kring att låna och betala tillbaka hittar du på Hallå konsuments webbplats. Konsumenternas webbplats har även användbara verktyg, till exempel låneberäkningar.

Skuldsanering

Om du har haft problem med skulder under en längre tid kan du ha rätt till skuldsanering. Det innebär att du helt eller delvis slipper betala dina skulder.

Skuldsanering innebär att du kommer leva på existensminimum, där du får en betalningsplan att följa. Alla pengar du får in som övergår existensminimum går direkt till att betala av dina skulder. Skuldsaneringen för privatpersoner tar fem år och för företagare tar det tre år. Därefter är du skuldfri.

Det finns två typer av skuldsanering, en för privatpersoner och en för företag. Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden.

Detta behöver du göra för att kunna ansöka om skuldsanering:

  • Ta fram aktuella inkomstuppgifter.
  • Ta fram uppgifter om dina bostadskostnader.
    Bor du i bostadsrätt eller egen fastighet ska du ta med lånehandlingarna.
  • Ta fram dina skulduppgifter från till exempel inkassobolag och/eller fordringsägare. Företräder du någon annan kan detta göras via en fullmakt eller ett förordnande.
  • Ta fram dina övriga kostnader.

Du ansöker sedan via kronofogdens hemsida. Behöver du hjälp att fylla i ansökan om skuldsanering kan du alltid kontakta oss.

Läs mer om skuldsanering och ansök hos Kronofogden


Kontakt
Budget- och skuldrådgivningen

Lindövägen 5B, våning 5
602 28 Norrköping

Besökstider:
Besök endast efter tidbokning.

Telefontider:
Måndag-onsdag klockan 8.30-9.30 Torsdag klockan 14.30-15.30

Eva Gummeson
Budget- och skuldrådgivare
Gitt Karlsson Agebrink
Budget- och skuldrådgivare
Jan Hörblad
Budget- och skuldrådgivare
Pernilla Hederström
Budget- och skuldrådgivare
Peter Johansson
Budget- och skuldrådgivare

Mer information om budget- och skuldrådgivning