Stor brandrisk i Östergötland Det är torrt i skog och mark och brandrisken är stor i hela Östergötland. Var försiktig om du grillar eller eldar. Här hittar du mer information

Håll Norrköping Rent

Tillsammans har vi norrköpingsbor ett gemensamt ansvar att se till att vi har en ren och skräpfri stad. Det bidrar också till en tryggare stad. Under sommaren används kommunens parker som uterum av både kommuninvånare och besökare. Det är därför viktigt att alla hjälps åt att städa undan efter sig.

Nedskräpning leder till en negativ spiral. Skräp föder skräp, som leder till klotter och skadegörelse, som i sin tur leder till otrygghet. Det visar ett flertal studier. Nedskräpningen ger dessutom skador på djur och människor. Därför är det viktigt att du tar hand om ditt skräp och bidrar till att Norrköping förblir en vacker och säker miljö att vistas i.

Som ett led i den här satsningen är Norrköpings kommun en Håll Sverige Rent‑kommun.

Vi Håller Norrköping Rent

Varje vår deltar vi i Håll Sverige Rents kampanj, Vi Håller Norrköping Rent, det som tidigare hette Skräpplockardagarna. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp – både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Anmäl er redan nu

Anmäl dig här

Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och skräpspel. Norrköpings kommun kommer även tillhandahålla engångshandskar*.

Leverans av skräpplockarmaterial

Alla kommunala enheter att få sitt skräpplockarmaterial levererat med internposten.

Plocka skräp

Ni väljer själva vilken dag det passar er bäst att plocka skräp. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast. Övrigt skräp som ni hittar lägger ni i de vita sopsäckarna som ni sedan kan ställa vid era soptunnor.

Pedagogiskt material

Håll Sverige Rents kampanj Vi Håller Rent! är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med nedskräpning, återvinning, konsumtion och allemansrätten. På Håll Sverige Rents hemsida finns pedagogiskt material, anpassat efter aktuella läroplaner. Där hittar ni bland annat memory, sagor, värderingsövningar och tipspromenad att hämta kostnadsfritt, följ länken nedan för att komma till materialet.

Frågor eller funderingar?

Om ni har några frågor går det bra att kontakta Jacob Åhlander:
jakob.ahlander@norrkoping.se
011-15 22 89

* Engångshandskarna är acceleratorfria nitrilhandskar som är fria från både PVC och latex samt har lägre allergirisk än andra liknande material.

Kontakt

Samhällsbyggnadskontoret

Förvaltningshuset Rosen
Trädgårdsgatan 21
601 81 Norrköping