Anna, sjuksköterska

Möt Anna Lindblom – sjuksköterskan som inte för en sekund ångrar att hon sökte sig till hemsjukvården inom Norrköpings Kommun!

Att jobba som sjuksköterska inom kommunen är utmanande, utvecklande, fritt under ansvar, roligt och givande. Bra arbetslag och goda arbetskamrater med hög kompetens så det finns alltid en som vet om saker en annan inte kan. Det är också en arbetsplats med högt i tak och jag skulle absolut rekommendera jobbet för andra!

Anna Lindblom, sjuksköterska

Anna Lindblom har jobbat som sjuksköterska i 4,5 år och dessförinnan som undersköterska. Hon började på Vrinnevisjukhuset, men testade sedan att jobba som semestervikarie inom hemsjukvården efter rekommendationer från en kollega. Först var hon lite skeptiskt men efter en vecka var hon såld.

– Det är det bästa jag gjort. Sedan blev jag kvar som vikarie och sökte till sjuksköterskeutbildningen två gånger. Jag var reserv till höstterminen 2013 och kom in vårterminen 2014, säger Anna Lindblom, sjuksköterska på vård- och omsorgskontoret.

Varierat och utvecklande arbete

Inom hemsjukvården är ingen dag lik den andra och jobbet erbjuder en stor variation. En riktigt bra dag kan vara när allt flyter på och klaffar berättar Anna Lindholm. När det stora såret har läkt på dagens besök. När en patient är glad och känner sig bättre eller när man hjälpt en kollega med ett problem.

– Jag lär mig nya saker nästa varje dag, av kollegor, i systemen eller medicintekniskt och av behandlingar. Det kommer ständigt nya rön och råd och behandlingsmetoder, läkemedel och förband. Det känns också meningsfullt och givande när man får hjälpa andra; patienter som kollegor, berättar Anna.

Se hela människan

Det finns flera egenskaper som är extra bra att ha för att göra ett bra jobb inom hemsjukvården. Pannben, säkerhet- och ansvarstänk och självinsikt enligt Anna.

– Sedan är det nog bra att vara självgående, ha en viss självsäkerhet, värdesätta laganda och att kunna samarbeta. Ödmjukhet, empati och lyhördhet är också viktigt för att kunna se patienten och hela människan bakom såret eller provtagningen, säger Anna.

Allsidig och självständig

Anna tycker att det finns flera fördelar med jobbet inom hemsjukvården jämfört med annat sjukvårdsarbete. Man lär sig bland annat att bli mer självständig och att kunna fatta egna beslut utan att springa till läkaren lika ofta. De rondar en gång per vecka och då tas det mesta upp. Arbetstiderna är också förmånliga.

– Vi på dagen har ju bra dagtidsjobb, till kl 17 som längst och bara var sjätte helg som sjuksköterska. Och så blir man allsidig! Vi har i princip alla sjukdomar, diagnoser och omvårdnad, förklarar Anna.

Arbetar i patientens hem

Det finns såklart också utmaningar inom jobbet. Ibland kan det vara svårt att sätta gränsen för vem som ska få hjälp och vem som ska skickas tillbaka till vårdcentralen. Ett nära samarbete krävs också med andra aktörer såsom regionen och ibland är det svårt över organisationsgränserna.

– Något annat att tänka på kan vara att i hemmet är det vi som är på deras område, i någons hem, där kan vi inte göra som vi vill. Här är det patientens vardag och regler. Man får vara påhittig när inte allt finns att tillgå. Men det är ett privilegium att få komma in i patientens hem och de är SÅ tacksamma att vi finns, avslutar Anna.