Emilia, biståndshandläggare

Möt biståndshandläggaren Emilia, som tycker att det är viktigt att kunna hjälpa och stötta människor i sitt arbete.

Det roligaste i mitt arbete är att få göra hembesök. Det känns speciellt att få ta del av någons levnadsberättelse. Alla som jag möter är i olika skeenden av livet, och jag vill hjälpa till att göra deras vardag så bra som möjligt.

Jag valde att utbilda mig till socionom för att kunna hjälpa och stötta människor. I yrket som biståndshandläggare får jag möjlighet att arbeta med äldre vilket jag tycker är en intressant målgrupp. Jag får höra så många levnadshistorier och träffa människan bakom ansökan. Det är jättespännande.

Varierande arbete

Dagarna är varierande. Mitt främsta uppdrag är att göra bedömningar om insatser. För att kunna göra det gör jag hembesök eller besök på sjukhus hos personen som ansökan gäller.

Jag pratar med anhöriga, journalför, utreder, handlägger och håller telefonkontakt. Vissa har jag en tät kontakt med och vissa pratar jag med någon gång ibland. Vi har alltid en dialog även med anhöriga. Det är viktigt med ett gott samarbete.

Medvetenhet och respekt

Att personen får den hjälp och det stöd den är i behov av. Respekt mot både brukaren och anhöriga är oerhört viktigt.

Man ska vara medveten om den position man har och ta tillvara det genom att vara lyhörd och respektfull mot dem man har kontakt med.