Janni, kurator

Berätta om ditt jobb?

Att arbeta som skolkurator är väldigt givande, man får så mycket tillbaka. Jag träffar mycket barn och ungdomar och arbetet är varierande. Jag arbetar både på grupp- och individnivå. Som skolkurator har jag bl.a. enskilda samtal, arbetar med grupprocesser, träffar vårdnadshavare och sitter i möten med andra professionella.

Jag får ibland frågan "är det inte jobbigt att bara arbeta med problem?". Jag tänker istället att jag jobbar med lösningar och för att få människor att må bättre.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med jobbet är enligt mig mötet och samtalen med ungdomarna. Jag får uppleva så mycket tillsammans med dem, även om det ibland är tuffa saker de går igenom. Att som vuxen få möjlighet att finnas där för dem när de verkligen behöver det tycker jag känns väldigt fint.

Hur arbetar du med dina kollegor?

På skolor finns många olika professioner. Det innebär att det finns många att bolla med och många som kan se saker ur olika perspektiv. Vi hjälps åt mycket för att allt ska klaffa, att eleven ska få hela skoldagen att fungera. Det är viktigt att alla elever både får må bra och kan lära sig saker.