Kajsa, lärare

I skrivande stund arbetar drygt 60 lärare med SFI i Norrköping, men kommunen behöver fler. Kajsa Haavikko Leksell rekommenderar varmt studenter och andra lärare att bli hennes kollega.

Jag tycker att Norrköpings kommun är en jättebra arbetsgivare. Det är en trygghet att ha en kommun bakom sig, och de satsar på oss SFI-lärare. Jag tycker också att vi har bra anställningsavtal.

Kajsa Haavikko Leksell har undervisat i svenska för invandrare i Norrköping i drygt två år. Det hon gillar mest med jobbet som SFI-lärare är att hjälpa eleverna att skapa ett nytt liv i Sverige.

– Språket är nyckeln till samhället. Därför tycker jag att mitt jobb är väldigt viktigt. Mitt uppdrag är att ge eleverna nycklarna för att de ska komma in. Vi kan inte öppna dörrarna åt dem, men vi kan hjälpa dem att göra det själva, säger Kajsa.

Utvecklande undervisning

Kunskaperna hos eleverna varierar. Det finns fyra nivåer inom SFI, där den lägsta är till för analfabeter eller personer som aldrig har gått i skolan. Klasserna består inte bara av många nationaliteter, elevernas ålder varierar också. Kajsa undervisar män och kvinnor från 20-årsåldern till 60-årsåldern. Det är något hon uppskattar.

– Det är annorlunda att undervisa vuxna jämfört med att jobba med barn. Man pratar och undervisar på ett annat sätt. Sedan tycker jag också att det är intressant att träffa människor från olika kulturer. Det är väldigt berikande. Jag har ett fantastiskt roligt jobb! säger Kajsa.

Effektivt arbete

Kajsa och hennes SFI-kollegor funderar mycket på hur undervisningen kan bli ännu effektivare genom att använda tekniska hjälpmedel. Just nu är ett nytt projekt i startgroparna för att ta fram mer digitalt skolmaterial.

– Jag och en kollega skrev till rektorerna, och vi har fått projektpengar av Skolverket för att ta fram digitala interaktiva hjälpmedel till vår introkurs. Just nu finns det inget sådant. En del av eleverna där är analfabeter och det här hoppas vi ska hjälpa dem att lära sig svenska mer effektivt. Det ska bli jätteroligt.

Givande möten

Att Kajsa trivs med jobbet som SFI-lärare går inte att undgå. Och glädjen smittar av sig med skratt, positiv energi och glada elever i klassrummet.

– Man måste ha kul också. Jag har det, och jag hoppas att även eleverna har det. Det måste vara lite lustfyllt i skolan. Jag är väldigt ofta glad när jag går från jobbet, säger Kajsa och ler.