Malin, sjuksköterska

– Det jag tycker bäst om med mitt jobb är möjligheten att påverka och hjälpa patienter, säger Malin Kalamark Tell. Hon har arbetat i Norrköpings kommuns hemsjukvård i fem år, och trivs med såväl arbetsuppgifter som kollegor.

Det är ett väldigt fritt arbete, med mycket eget ansvar och inflytande. Man styr över sin egen tid och är ute mycket. Det är kul och utmanade.

Sjuksköterskan Malin packar ihop sin ryggsäck inför att besöka hemtjänsttagare i kommunen.

Malin Kalamark Tell arbetade som sjuksköterska på en vårdcentral när hon för fem år sedan valde att istället börja arbeta inom hemsjukvården.
– Det är en stor skillnad mellan att möta patienter på hemmaplan jämfört med på till exempel ett sjukhus. Man är gäst i deras hem, och allt sker under deras förutsättningar och det såg jag som en intressant utmaning, säger hon.

Teamarbete

Inom hemsjukvården jobbar man tillsammans i grupp och varje dag finns det planerade hembesök. Utöver det som är planerat tillkommer mer akuta besök med uppdrag som kommer från andra vårdgivare eller hemtjänst.

– Det är ett väldigt fritt arbete, med mycket eget ansvar och inflytande. Man styr över sin egen tid och är ute mycket. Det är kul och utmanade. Självklart finns det perioder som är stressiga och tunga, precis som med alla yrken, men det roliga väger absolut upp, säger Malin.

Ständig utveckling

Att arbeta inom hemsjukvården innebär att man som sjuksköterska för patientens talan i olika frågor och att man försöker hitta lösningar på problem som kan uppstå när en patient vårdas i hemmet.
– Den skönaste känslan för mig är vetskapen om att patienten är hemma i sin trygga miljö, men ändå har möjlighet att få all hjälp den behöver och kan känna sig trygg med det. Möjligheten att påverka och hjälpa patienter är något jag brinner för, och jag utvecklas hela tiden eftersom jag hela tiden ställs inför nya problem att lösa, säger Malin.

Stort intresse för människor

Hemsjukvården är ett brett område, och Malin rekommenderar att man bör ha arbetat några år som sjuksköterska på till exempel vårdcentral eller sjukhus innan man söker sig till hemsjukvården. Rollen kräver att man vågar lita på sig själv och att fatta egna beslut, men också att kunna ta hjälp när man känner sig osäker.
– Man bör ha ett stort intresse för människor, och det kräver att man är mycket lyhörd eftersom patienterna kanske inte alltid kan uttrycka i ord vad de vill. Utöver det ska man vara stresstålig, flexibel och lösningsfokuserad och ha lätt för att samarbeta eftersom yrket innebär kontakt med till exempel arbetsterapeuter, hemtjänst och kollegor.

Malin tror att många kan ha en felaktig bild av vad hemsjukvård är. Till exempel att det skulle innebära mycket ensamarbete.

– Det stämmer inte. Även om man har egna besök på schemat så arbetar man i team och diskuterar ärenden, och man tar också med sig en kollega till de besök som man känner sig osäker på. Kontakten med mina kollegor är något jag värdesätter enormt mycket, säger hon.

Kan inte tänka sig en annan arbetsplats

En riktig bra dag beskriver Malin som en dag där allt fungerar, när hon fått kontakterna att fungera och smidig hjälp av en läkare på till exempel en vårdcentral. En dag när samarbetet fungerat på alla plan, och framförallt när patienten är nöjd.

– Som jag känner nu så kan jag inte tänka mig en annan arbetsplats, eftersom jag känner att det ger mig så mycket på så många plan, säger Malin.