Barn sprider kärlek till äldre på Alla hjärtans dag

Publicerad

I januari har barn på kommunens förskolor och elever i grundskolans lägre åldrar målat vykort som har delats ut till äldre personer i kommunens verksamheter i samband med Alla hjärtans dag, den 14 februari.

Ett förskolebarn skapar ett Alla hjärtans dag-kort

Många förskolor och skolor är engagerade i projektet Kära hjärtanes. Här skapar ett förskolebarn på Vikbolandet ett hjärtligt vykort.

Barnen och eleverna på de förskolor och skolor som är med i projektet Kära hjärtanes har målat motiv på vykort som sedan har skickats till äldre personer inom kommunens verksamheter. ”Från ett litet hjärta till ett som klappat länge” står det på baksidan av vykorten.

På Vikbolandets förskolor har barnen varit flitiga och målat många vykort, som nu har nått fram till de äldre. Mottagare av vykorten är äldre på särskilda boenden, men även äldre inom hemtjänsten och kommunens träffpunkter för äldre.

Det är härligt att den här samverkan mellan förskolor och äldreomsorgen även sker i år säger Cecilia Olsson, rektor för förskolorna på Vikbolandet.

Cecilia Olsson berättar att förskolebarnen under tiden de har målat vykorten har samtalat med pedagogerna om hur det är att känna sig glad. De har pratat om att de genom att måla och skicka vykorten kan göra andra människor glada. Under samtalen har det även kommit upp funderingar på vem som kommer att få korten: Vem är äldre? Kan det till exempel vara någons farmor eller morfar?

Lars Ahlin

Lars Ahlin är projektledare och initiativtagare till projektet Kära hjärtanes.

Det här är ett bra tillfälle för unga att ge gamla människor kärlek och omtanke, samtidigt som projektet ökar samverkan mellan kommunens verksamheter. Jag blir varm i hjärtat när jag ser alla fina vykort och all den energi barn, lärare och pedagoger har lagt ner för att glädja äldre i kommunen, säger Lars Ahlin, verksamhetsutvecklare inom kultur på vård- och omsorgskontoret.

Två personer från Packman står vid ingången till Träffpunkten Timmermansgatan 62.

Robert Stjärnborg och Andreas Magnusson från Packman i full färd med att dela ut vykort till en av träffpunkterna.

Det är tredje året i rad projektet Kära hjärtanes genomförs. Den dagliga verksamheten Packman, som sedan starten har haft i uppdrag att dela ut vykorten, ser att intresset för projektet växer. Förra året delade de ut 3 500 vykort. I år är det så många som 5 000 hjärtliga vykort som har nått fram till de äldre.

En äldre dam håller i ett Alla hjärtans dag-kort som ett barn har målat.

En äldre dam som bor på Generalsgatan 9 visar ett av alla fina vykort som delats ut på äldreboendet.

Vi alla tycker att detta är ett jättefint initiativ. De gamla ser att det finns någon där ute som bryr sig om dem. Att de inte är bortglömda. En del gråter, andra kramar och håller om vykorten, säger Susanne Hesse, som är aktivitetsutvecklare och undersköterska vid äldreboendet Generalsgatan 9, våning 3.

För Susanne Hesse handlar projektet om glädje och förståelse för varandra. Hon berättar att både de äldre och personalen på Generalsgatan 9 blir rörda av alla fina bilder barnen har målat, men även av texterna.

Vi har läst många tänkvärda texter från barnen, säger Susanne Hesse.

Exempel på kloka ord från ett av barnen:

Hoppas du mår bra. Jag vet inte hur det är att vara gammal, men du har varit barn så du vet ju hur det är att vara barn.

Susanne Hesse berättar att deras äldreboende sedan tre år tillbaka har ett fint utbyte med Norrköpings Montessoriskola, och att startskottet var projektet Kära hjärtanes 2021. En äldre dam, som då bodde på Generalsgatan 9, frågade Susanne hur de skulle kunna tacka för vykorten. Sedan dess har de äldre brevväxlat med eleverna i årskurs 1-3, som de kallar ”våra små brevvänner”. Eleverna har hälsat på de äldre på Generalsgatan 9 flera gånger. I maj är nästa besök inplanerat.

Det värmer att se att barnen är genuint intresserade av de äldre. Jag hoppas att flera av dem i framtiden väljer att jobba inom vård och omsorg, säger Lars Ahlin.