Utökad kamerabevakning föreslås för ett tryggare Norrköping

För att tillsammans motverka den grova kriminaliteten vill polisen och Norrköpings kommun fördjupa sitt samarbete. Ett förslag som nu utreds är hur antalet bevakningskameror kan ökas i Norrköping för att skapa trygghet, motverka brott och underlätta polisens utredningsarbete.

Publicerad

Tre kvinnor, som allvarligt ser in i kameran, står framför vepa med Norrköpings kommuns logga. Kvinnan i mitten har polisuniform på sig.

Anna Selander, kommundirektör, Frida Braf, lokalpolisområdeschef, och Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vi har fått en förfrågan från polisen om att inleda ett samarbete kring kamerabevakning som vi ställer oss positiva till. Vi har redan idag flera etablerade samarbeten för att göra Norrköping till en trygg plats och det här är ett kraftfullt tillskott i det arbetet, säger Sophia Jarl, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Förslaget presenterades vid en gemensam pressträff under måndagen där fokus också låg på händelserna som ägde rum i Norrköping under helgen.

Kameror är en viktig del av polisens arbete med att förbygga brott och skapa trygghet. Polisen har prövat en metod i Malmö som de nu vill införa i Norrköping.

En förstudie görs nu för att titta på vilka platser i Norrköping som kan vara aktuella för att sätta upp kameror på. Vidare utreds tekniska förutsättningar: hur man kan fästa kamerorna, hur el- och fibernätsförsörjning tillgodoses. Enligt Malmö-metoden ansvarar polisen för kamerorna och bevakningen medan Norrköpings kommun bidrar med stolpar, el och fiber. Polisen driver kameraarbetet över hela landet med målet att kraftigt utöka antalet kameror.

Vi har en komplex lägesbild i Norrköping och polisens kameragrupp håller på med en total översyn av våra nuvarande områden för att se vilka nya platser som ska kamerabevakas. Det finns i nuläget ingen siffra på antalet kameror som kommer tilldelas Norrköping men vår bedömning är att siffran, som i nuläget är 24, kommer att utökas kraftigt, säger Frida Braf, lokalpolisområdeschef.

Förstudien görs klar under våren och sedan ska frågan upp i kommunstyrelsen för beslut. Därefter kan ett samverkansavtal mellan Norrköpings kommun och polisen skrivas.

Kommunen ansvarar för brottsförebyggande och långsiktigt trygghetsskapande arbete och i det ser vi att kamerorna är bra. Norrköping ska vara en trygg plats och alla invånare ska kunna röra sig utomhus på våra gator utan att känna oro. Vi vill gärna fördjupa samarbetet med polisen i deras arbete och utreder nu vad det innebär för kommunen, säger Anna Selander, kommundirektör.