Gull-Olle ska få ny guldplätering

Renoveringen av Rådhuset har pågått i drygt ett halvår och nu syns det också tydligt på utsidan. Takpannor byts ut och högst upp ska statyn av Gull-Olle bli guldskimrande igen.

Publicerad

Byggställning byggs högt upp bredvid rådhustornet. Högst på tornet sitter en staty av St Olof som ska renoveras.

Arbetsställningen byggs upp och Gull-Olle kommer att kläs in under arbetets gång.

Rådhuset är ett landmärke för Norrköping och hjärtat i den kommunala organisationen. Rådhuset invigdes den 28 november 1910 och nu, drygt 110 år senare, får det ett rejält ansiktslyft. Inte minst förbättras luftkvalitén och inomhusklimatet som var det främsta skälet till renoveringen. I stor utsträckning återgår man till husets grundutformning, samtidigt som lokalerna moderniserar och anpassas efter dagens behov och kommer att ge plats för fler medarbetare.

En annan del av renoveringen är att se över Gull-Olle som tronar på toppen av Rådhustornet. Hela statyn ska återfå sin guldplätering och därför byggs nu en arbetsställning upp till tornet. Den tidigare förgyllningen har försvunnit av väder och vind, men släppte framförallt vid ett åsknedslag för några år sedan och ska nu återställas.

I sommar fortsätter också arbetet med takläggning med nya svartglaserade tegelpannor och förstärkt åskskydd med nya åskledare på taken.

Renoveringen av Rådhuset i Norrköping ska vara klart under våren 2025 och därefter kan förtroendevalda, kommunledning och medarbetare flytta tillbaka in.

Rådhuset med byggställningar.

Renoveringen av Rådhuset har pågått sedan i vintras med invändiga jobb. Nu byts takpannor och i sommar får statyn högst upp i rådhustornet ny förgyllning.