Rösträtt
Information om rösträtt till Europaparlamentet.
Informationen nedan kommer från Valmyndighetens webbsida, som har ansvar för frågor kopplat till rösträtt.
För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val. Dessutom finns det särskilda regler för de olika valen.
Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är:
- 18 år senast på valdagen, och svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.
Svensk medborgare och folkbokförd i annat EU-land
Om du är svensk medborgare och folkbokförd i ett annat EU-land kan du anmäla dig till röstlängden för EU-valet i det landet. Finns du upptagen i röstlängden i ett annat land inom EU stryks du från den svenska röstlängden. Samma regler gäller för medborgare i andra EU-länder.
EU-medborgare och folkbokförd i Sverige
Du som är medborgare i ett EU-land och folkbokförd i Sverige kan anmäla eller avanmäla dig till den svenska röstlängden senast 30 dagar före valdagen.
I början av 2024 kommer Valmyndigheten att skicka ett brev till alla EU-medborgare folkbokförda i Sverige om anmälan till, eller utträde från, den svenska röstlängden. Brevet innehåller en blankett som du skickar in till Länsstyrelsen där du bor.
EU-medborgare som vill lämna den svenska röstlängden
Du som EU-medborgare och folkbokförd i Sverige kan lämna den svenska röstlängden. Om du lämnar den svenska röstlängden kommer du vid nästa EU-val att tas med i ditt hemlands röstlängd. Det innebär att du kan rösta i det landet och du kan inte rösta i det svenska valet.
Kontakta myndigheten i ditt hemland om du har frågor om rösträtten i ditt hemland.
För dig som har dubbla medborgarskap i två olika EU-länder
Inför val till Europaparlamentet kan du som har dubbelt medborgarskap tas med i två länders röstlängder. Som väljare får du bara rösta i ett av länderna. Du får själv bestämma i vilket av länderna du vill rösta.
Är du utlandssvensk?
- En utlandssvensk är en svensk medborgare som har utvandrat från Sverige och någon gång varit folkbokförd i Sverige. Som utlandssvensk har du rösträtt i riksdagsval och val till Europaparlamentet. Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den. Det gäller oavsett om du röstat i något val.
Anmäl dig till röstlängden
För att anmäla dig till röstlängden måste du fylla i blanketten "Ny adress/röstlängd för utvandrad" och skicka in den till Skatteverket.
Blankett anmälan till röstlängden på Skatteverkets webbplats
En brevröst från utlandet alternativt en röst via ambassad eller konsulat i utlandet räknas som en ny anmälan till röstlängden. Rösten räknas i det aktuella valet om den kommer in senast dagen före valdagen.
Val till Europaparlamentet
Du har rösträtt om du är:
- 18 år senast på valdagen, och
- svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
- är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.
Kontakt
Förvaltningshuset Rosen
Trädgårdsgatan 21
602 24
Norrköping