Risker längs vandringsleder med döda granar

Östergötlands granskogar fick stora angrepp av granbarkborrar 2018–2019. Många granar har dött. När veden försvagats av rötsvampar kan döda träd ramla omkull. Risken för trädfall är störst 3–6 år efter att trädet har dött. Varma och torra somrar gynnar stora angrepp. Över tid kan friska granskogar få nya bestånd av döda träd.

Det kan vara riskfyllt att vistas i områden med döda granar. Ett träd som faller kan skada både personer och egendom. Ingen kan förutsäga vilka träd som kommer ramla, när de ramlar eller hur många. I dessa områden kan leder även bli svårframkomliga när trädstammar ligger över leden.

Påverkade kommunala friluftsanläggningar

Norrköpings kommun förvaltar fyra naturreservat som har stora områden med döda granar. Det är Getåravinens, Rödgölens, Glotternskogens och Bärsjöskogens naturreservat. Områdena innehåller markerade vandringsleder som är populära. Delar av lederna förbinds med Östgötaleden där Region Östergötland är ledansvarig men kommunen bidrar med förvaltning. Andra leder ansluter till områden där länsstyrelsen i Östergötland är förvaltare. 

Besökare behöver själva värdera vilka risker man tar genom att vistas i dessa områden.

Vad gör kommunen

I de fyra naturreservaten informerar kommunen om att det finns risker på grund av döda träd på två sätt:

  • Påverkade områden har ett driftmeddelande om riskerna på naturkartan.se. Där finns även en länk som leder till den här webbsidan. naturkartan.se är ett sökverktyg som hjälper användaren att hitta utflyktsmål i naturen.
  • Vid områdenas entréer och längs drabbade leder finns skyltar som upplyser om risken. Skyltarna har en QR-kod som hänvisar till den här webbsidan.

Tänk på att det kan finnas markerade leder i angripen skog som förvaltas av andra än kommunen. Kommunen skyltar och informerar bara längs leder som har kommunal förvaltning. Risker på grund av vistelse i områden med döda träd är dock samma oavsett vem som förvaltar skogen eller vandringsleden.

Utförda fysiska åtgärder

Hittills har en fysisk säkerhetsåtgärd bara utförts i Glotternskogens naturreservat. Den gjordes längs den markerade vandringsleden till bastun samt i området kring bastun. Åtgärden var en större avverkning av döda träd som togs ned innan de började falla på grund av röta. Trots avverkningen finns det ingen garanti att kvarstående döda träd kan falla och orsaka skada. 

Inventering av risker och säkerhetsåtgärder

Under 2024 inventerar kommunen riskbilden längs vandringsleder genom Getåravinens, Glotternskogarnas, Rödgölens och Bärsjöskogens naturreservat. Efter inventeringen görs en åtgärdsbedömning av friluftsanläggningar som ligger i en riskzon. Vilka åtgärder som blir aktuella varierar mellan olika platser. Det kan innebära allt från avveckling eller flytt av friluftsanläggningar till nedtagning av döda trädstammar.

Framtida tillgänglighet

Förhoppningen är att drabbade kommunala naturreservat ska återfå full tillgänglighet i framtiden. 

Kontakt

Norrköpings kommun

Kontakt Norrköping
Trädgårdsgatan 21
602 42 Norrköping