Podden Norrköping Lounge

I podden Norrköping lounge möter du spännande personer som i sitt arbete satt Norrköping på kartan. Norrköping lounge vill få fler att upptäcka Norrköping, livet, människorna och stadens starka kulturliv.

Namnet Norrköping lounge speglar den känsla som podden vill ge sina lyssnare. Ett avslappnat, hjärtligt, roligt och intressant samtal i en skön soffa.
Norrköping lounge producerades av kultur- och fritidskontoret i samarbete med LiU. Höstterminen 2022 är det duktiga studentmedarbetaren Erik Almqvist som sköter inspelning och klippning av podden.

Musiken har producerats av Kapten Studios by KNY. Den grafiska profilen är framtagen av David Örtenblad Savel och bilderna är tagna av Jenny Bennheden Carpvik, Fredrik Schlyter, Crelle och Anders Ristenstrand.

Lyssna på podden

Lyssna i Podbean

Lyssna i Spotify

Lyssna i Apple Podcast

Om avsnitten

Olle Tholén är ett barn av 1980-talet, uppväxt i Vånga utanför Norrköping. Han är en av grundarna till filmkollektivet Crazy Pictures, som sedan 2008 producerat allt från reklamfilm till långfilm i Norrköping. Kortfilmssuccén Poesi för fiskar startade deras resa som rikskända filmskapare. 2018 kom deras första långfilm Den blomstertid nu kommer. Från film- och musikgymnasiet till 100 000-tals biobesökare världen över, Olle och Crazy Pictures har sannerligen satt Norrköping på kartan. Hur har livet förändrats efter den stora framgången? Välkommen att lyssna!

Mikael Ståhl är Norrköpingsbo, konstsamlare och grundare av konsthallen Ståhl Collection. Han är även son till Henry Ståhl vars fastighetsbolag byggde stora delar av det moderna Norrköping. Mikael har sedan länge ett starkt konstintresse med en samling på över 400 verk som han nu visar upp för allmänheten i den nya konsthallen Ståhl Collection. Mikael pratar ofta om vikten av tillgänglighet när det kommer till modern konst, så hur känns det nu när Ståhl Collection öppnas upp för Norrköpingsborna? Välkommen in och lyssna!

Eleonor Léone är artist, låtskrivare, skådespelerska, influencer. Denna unga kvinna har många strängar på sin lyra. Nu släpper hon sin nya singel KARMA, om hur de egna tankarna kan skapa som ett fängelse i ditt inre.
Med sin oefterhärmliga energi har Norrköpingsbon Eleonor tagit sin musik och sitt showmanship världen över till en internationell publik. I samtalet med Norrköping lounge berättar hon om framgångarna och också om den mörka tiden i sitt liv. Välkommen att lyssna!

Carina Perenkranz är komiker, regissör, producent, mentor och kanske framförallt skådespelerska. Hemma i Norrköping har Carina varit en självklar del av kulturlivet i snart 25 år. Från revyscener i Norrköpings 90-tal, via östgötska standupklubbar runt millennieskiftet, till en av Sveriges mest kända reklamfigurer på 2010-talet. I sin roll som en i duon Judit & Judit tog Carina Perenkranz klivet in i hela Sveriges medvetande med sin känsla för humor och skådespeleri. Men, när inleddes livet på scen egentligen? Välkommen att lyssna!

Johan Perwe är författare och journalist med rötterna i Norrköping. Han har genom sina böcker och i sin forskning gjort frågan om nazism och motstånd till en lokal angelägenhet snarare än global. Konsten att säga något om det stora genom att granska det lilla är något Johan kommit att bemästra. Inte minst i sitt verk Mörkläggning där han kartlägger nazismen såväl som motståndet i Norrköping på 1930- och 1940-talet. Hans bok Mörkläggning låg till grund för den omtalade föreställningen “Medlöperi och Motstånd” på Norrköpings stadsmuseum. Utställningen har gjort avtryck på såväl Norrköpings som Sveriges samveten och sinnen. Men, hur kommer det sig att Johan Perwe valde att ägna sitt värv åt just såna här kontroversiella frågor?

Som ultralöpare och inspiratör har Frida Södermark tagit språnget in i Norrköpingsbornas hjärta. Från den första milen vid 29 års ålder till femfaldig SM-guld vinnare och vidare till topplaceringar i prestigefulla tävlingar världen över. Löpningen har tagit Frida runt jorden och tillbaka, närmare bestämt 75 länder. Men Norrköping finns alltid i hennes hjärta, och på hennes arm där hon tatuerat in stadens koordinatorer. Löpningen och hennes mentala styrka har hjälpt henne genom hennes tuffaste år hittills. Välkommen att lyssna på Fridas tips om hur du kan komma igång med träningen och vad som hjälpt Frida genom svåra stunder.

Charbel Gabro är föreläsare och vinnare av stora talarpriset 2019. Född i Syrien men uppväxt i Hageby. Charbel är både syrian och svensk men också Norrköpingskille.
Charbel har med sina föreläsningar och projekt försökt främja integration men också normalisera diskussionen om kultur och identitet. Han vill få oss att hitta gemensam mark att stå på och främja möten - möten mellan dig och mig, han och hon, vi och ni.
Ett möte som ligger varmt om Charbels hjärta var det mellan honom själv och Birgitta. En lärare som stannade upp, frågade och sträckte en hungrig 8-åring en knäckemacka så han skulle klara resten av dagen. Charbel har tidigare sagt att alla kan bli en Birgitta, men, vad innebär det egentligen?

Åsa Sjöberg är en mångsysslare av rang; sångerska, konferencier, programledare och producent inom musik och kultur. Hon har blivit synonym med Norrköpings kulturliv genom både sitt programledarskap och sin musikaliska förmåga.
Åsa Sjöberg är en varm medmänniska som alltid är nyfiken och mån om alla andra. Hon bar länge på en hemlighet från barndomen som hindrade henne från att vara den hon är och leva livet fullt ut. Vändpunkten kom när hon insåg att en annan flicka drabbades av samma förövare som hon själv. Nu brinner hon för att hjälpa andra. Välkommen att lyssna på ett starkt och varmt avsnitt av Norrköping lounge.

Lars Stjernkvist är Sveriges tveklöst mest kända lokalpolitiker. Född i Motala men med rötterna fast planterade i Norrköping sedan mitten av 1980-talet. Från tjänsten som partisekreterare vid Göran Perssons sida till att bli Norrköpings starke man. Frisyren, mustaschen, glasögonen, kärleken till Sleipner - ingen i Norrköping har missat Lars Stjernkvist. En konstant i det politiska livet såväl som föreningslivet i Norrköping sedan 2007, först som kommunalråd och de senaste 10 åren som kommunstyrelsens ordförande.
Hur började egentligen hans politiska engagemang? Välkommen att lyssna på ett varmt, roligt och engagerat samtal i Norrköping lounge.

Eva Vestlie Kastensson är bankchefen som ändrade riktning på sitt liv och startade ett yogaträningscenter. För henne är yogan en träningsform där hon hittar stillhet i den stressiga tillvaro vi i västvärlden ofta befinner oss i. Hon brukar beskriva sig själv som en bonnunge från Dalsland. Hon kom till Norrköping för 32 år sedan och känner att hon genomgått en personlig förvandling i takt med stadens. Välkommen att lyssna på ett inspirerande och intressant samtal om vikten av att ta hand om sig själv.

Cecilia Edefalk är en av Sveriges mest betydelsefulla nu levande konstnärer. Konsten har fört hennes namn över hela världen med kända verk såsom Baby och En annan rörelse. Allt började dock i Norrköping. Från Smedby via De Geergymnasiet och Kungliga Konsthögskolan blev Cecilia en av Sveriges mest omtyckta konstnärer.
Just nu är hon aktuell med utställningen ”Hemkomsten” på Norrköpings Konstmuseum. Ett kärt återseende och en cirkel som slut för en av Norrköpings absolut största exporter. Välkommen att lyssna på ett öppenhjärtigt och fint samtal om konsten, naturens betydelse och Cecilias relation med Norrköping.

Foto: Axel Öberg

Fredrik Löfgren är robotutvecklare, AI-expert och föreläsare. Han var ett mattesnille redan som liten pojke i Sifferbo i Dalarna och blev Geni-Fredrik med hela svenska folket när han vann Genikampen 2014. Fredriks kunskaper om AI och robotar samt möjligheterna och utmaningarna som väntar oss har gjort honom till något av ett språkrör för framtiden. Välkommen att lyssna på ett energifyllt, entusiasmerande och inspirerande samtal om den framtid vi snart kommer leva i.

Fredrik Schlyter är klättrare, fotograf och Norrköpingsälskare. Han började tidigt att klättra, först på hustaken hemma i Jursla, sedan gjorde han klättringsleder vid Ågelsjön och till slut tog han sig med en expedition hela vägen till toppen av Trango Tower i Himalaya. Det var de spektakulära vyerna som lockade honom att bli fotograf och idag är han en väletablerad fotograf som plåtar alltifrån porträtt, produkter och friluftsliv.
Just nu håller han på att sammanställa boken Norrköping från ovan. En idé han fick redan på 1990-talet då han tilläts klättra upp hela vägen till Gullolle. Välkommen att lyssna denna Norrköpingskille som delar med sig av hur det är att klättra och sina bästa tips som fotograf.

Karin Elebring visste tidigt att det var kock hon ville bli. Barndomsdrömmen om ett café ledde till jobb på toppkrogar utomlands till den första egna restaurangen, Knäppingen, tillsammans med kollegan Thomas Hallgren. De driver tillsammans restaurangkoncernen Östgöta kök och har de senaste 16 åren satt sin prägel på kroglivet i såväl Norrköping som i Linköping. Karin hyser en stor kärlek till mat och att ge alla gäster omtanke och en fin upplevelse. I kombination med bra råvaror kan det inte bli annat än gott! Välkommen att lyssna på framgångssagan bakom Östgöta kök och Karins bästa tips för att lyckas hemma i det egna köket.

Johan Lindahl är beteendevetare, driver sitt eget företag och är en av Sveriges mest anlitade föreläsare. Han vill alltid ge sitt bästa och hans drivkraft är att få människor att utvecklas till sitt bästa jag och leva det liv de vill leva. Han menar att vanor och rädslan att misslyckas är det som kan hindra en från att bli den bästa versionen av sig själv. Välkommen att lyssna på ett inspirerande samtal där Johan Lindahl ger kloka råd om hur du kan förändra ditt liv.

Thomas Wärfman är kyrkoherde i Svenska kyrkan i Norrköping. Som präst känner han en stor meningsfullhet när han kan stötta och hjälpa människor när livet vänder. Inte minst nu under pandemin när ensamheten och ovissheten är stor och många söker stöd.
Välkommen att lyssna på ett varmt och engagerat samtal om tron på medmänsklighet och känslan av hopp.

Anna Thörn är ny kommundirektör i Norrköpings kommun. Hon startade sin karriär som lärare i Norrköping och har därefter arbetat i olika roller, på olika nivåer i flera kommuner. Hela tiden med fokus på ett starkt och nyfiket samhälle - för alla! Nu har hon landat tillbaka hemma i Norrköping där hon verkligen ser fram mot att bidra till Norrköpings utveckling. På fritiden älskar hon att vara i naturen, gärna i skärgården, laga mat och umgås med familjen. Välkommen att lyssna på ett intressant och hjärtligt samtal där du får möjlighet att lära känna Norrköpings nya kommundirektör.

Susanna Karlsson växte upp på familjegården Stjärnebergs gård utanför Valdemarsvik. Dans, teater och sång blev tidigt en stor del av Susannas liv. Efter gymnasiet satsade hon allt på dansen, vilket tog henne hela vägen till New York. Där inledde hon ett förhållande som blev destruktivt för henne. Tillbaka som singel på gården såg hon chansen att möta kärleken i ”Bonde söker fru”. Nu väntar hon barn med mannen hon träffade i TV4:s succéprogram. På instagram kallar hon sig Showbonden och hennes kontot har drugt 43 000 följare. Välkommen att lyssna på Susanna när hon livfullt, engagerat och eftertänksamt berättar om sin livsresa fram till idag.

Benjamin Prom har jobbat som polis i över 15 år och är chef för områdespolisen i Norrköping. Han brinner för yrket och känner att han och hans kolleger gör skillnad varje dag. Hans engagemang och glöd för att hjälpa ungdomar som är på glid är stort. Nyckeln är samverkan mellan alla samhällsaktörer menar Benjamin, som vill se mer av det i Norrköping. När han inte jobbar har han ett annat stort intresse som överraskar. Välkommen att lyssna på ett starkt och engagerande samtal om den tuffa vardagen som polis och Benjamins oväntade intresse.

Lotta Källström, en av Norrköpings mest folkkära artister och har uppträtt sedan hon var 16 år. Då var självkänslan var låg men viljan och längtan att uppträda och möta en publik var starkare. Sedan dess har hon haft uppdrag i hela Skandinavien som sångerska, trubadur, dj, konferencier och komiker. Hemma i Norrköping har hon stått på varje scen. Varmt välkommen att lyssna på ett inspirerande och varmt samtal med Lotta Källström om mod och kreativitet.

Sejad ”Sigge” Bilajbegovic startade PlatinumCars på garageuppfarten i Svärtinge. Ingen, mer än hans svärfar, trodde på idén om att köpa och sälja exklusiva bilar i Norrköping. Idag, 16 år senare, är företaget Nordens ledande leverantör av lyxbilar. En lyckad kombination av passion, energi, envishet och fokus ligger bakom framgångssagan. Viktigast av allt är ändå familjen, Sandra och de två sönerna. För dem kan han vilken dag som helst lämna allt och börja om på nytt. Varmt välkommen att lyssna på ett spännande samtal om drivkraft, revanschlust och vikten av lojalitet och ödmjukhet.

Karin Milles är stadsarkitekt i Norrköpings kommun och en av Sveriges mäktigaste inom arkitektur och design. Hon är frispråkig och vågar ta strid för att bevara det som gör Norrköping unikt. Nya hus ska berika platsen, inte bara för dem som bor där utan även för de som passerar. Och allt som byggs ska göras med omsorg, är Karins budskap. Varmt välkommen att lyssna på ett intressant samtal om arkitekturen i Norrköping och om Karins spännande år som arkitekt i Libyen.

Hedvig Solvik är ny verksamhetsledare på Kulturkvarteret Hallarna. Stolt och glad över uppdraget är hon ivrig att få välkomna alla Norrköpingsbor till detta kreativa kluster, när väl pandemin är över. Här vill hon skapa nya musikscener och ge plats åt spontana kulturella aktiviteter. Hennes egen bakgrund är inom musikens värld. Drömmen var att spela själv men hon har förstått att det är inte på scenen hennes största talang är. Hennes styrka ligger i att leda. Varmt välkommen att lyssna på denna spännande dalkulla som hittat hem i Norrköpings kulturliv.

Uno Appelgren Friedner är bokningsagent och en riktig idéspruta. Han är mannen bakom Sveriges coolaste padelbana. Egentligen jobbar han med våra största svenska artister, bokar spelningar och turnéer men eftersom alla konserter är inställda just nu fanns tid att skapa en padelbana i Norrköpings mest ikoniska byggnad, Värmekyrkan.
Kärleken till livemusik började redan då Uno var 12 år och såg sin första konsert i Söderköping. Sedan dess har han arrangerat och upplevt tusentals konserter. Välkommen att lyssna på ett spännande samtal om samarbetet med Norrköpingsbanden Slagsmålsklubben och Den Svenska Björnstammen, musikstaden Norrköping och Unos passion för padel.

Lina Skandevall är företagare, resejournalist och en av våra största Norrköpingsambassadörer. Resor och nya upplevelser är hennes liv och en del av hennes jobb. Och hon älskar att inspirera andra. Istället för långa, exotiska utlandsresor har hon det senaste året upptäckt mer av Östergötland och Sverige. Hon har njutit av att glida fram med en kanot i S:t Anna och av dansande norrsken i Abisko. Hemma är ändå alltid Norrköping som hon ser som en oslipad diamant i den svenska besöksnäringen. Varmt välkommen att lyssna på ett energigivande och varmt samtal om reslust, kvinnors företagande och om hur covid-19 drabbade henne.

Lillemor Gustafsson är personlig tränare och driver det egna företaget Health by L. Hon vill inspirera till rörelse och är noga med att utgå från varje persons förutsättningar. Sedan pandemin startade har hon, i ur och skur, kört träningspass på fotbollsplan i Lindö på lördagar. Ett bra sätt att starta helgen och ett härligt sätt att hitta rörelseglädje tillsammans. Lillemors viktigaste budskap är att det är att aldrig för sent att börja röra på sig! Och all rörelse räknas. Varmt välkommen att lyssna på ett energifyllt och inspirerande samtal om hur rörelse gör oss gladare, får oss att sova bättre och minskar stressen.

Tjoffe Sjögren är en av Norrköpings främsta entreprenörer. För 12 år sen startade han Städarna Sverige som idag är Nordens näst största hemservicebolag med över 800 medarbetare. Trots pandemin och trots att Tjoffe själv brände ut sig förra året fortsätter företaget att växa. Drivkraften bottnar i lusten till revansch. Revansch mot alla de lärare som tydligt sade att han aldrig skulle lyckas. Han har bevisat motsatsen ända sedan han lämnade skolans värld. Varmt välkommen att lyssna på ett öppenhjärtigt och varmt samtal om vikten av en stark värdegrund, lärdomar efter en utbrändhet och lyckan över att få bo i ett av Norrköpings vackraste hus.

Peter Kristensson är redaktör för sajterna Nättidningen Svensk historia och Norrköpings historia samt författare till böckerna Norrköpings gatunamn och Norrköpings kvartersnamn. Historia har fascinerat Peter Kristensson ända sedan han som barn hittade en bok om 30-åriga kriget. Nu är historia Peters passion och arbete. Han har även djupdykt i sin egen släkts historia. I sommar leder Peter tre olika stadsvandringar; om Norrköpings gatunamn, om medeltiden i Norrköping samt deckarvandring i Emelie Schepps fotspår. Varmt välkommen att lyssna på ett intressant och spännande samtal om historiens betydelse för oss, om Norrköpings dramatiska historia och vilken gata som är Peters favoritgata.

Sofie Källström är entreprenör och vd på Smart Generation, företaget som ansvarar för butiken i den svenska paviljongen på världsutställningen Expo2020 i Dubai. Hon startade sitt första företag för sex år sedan och har sedan dess startat och investerat i elva till med en otrolig fart och energi.
När Sofie var 14 år begick hennes mamma självmord. Sorgen och traumat har hon vänt till en superkraft som gör henne orädd och ger henne en känsla av att inget är omöjligt. Drivkraften i hennes arbete är att i framtiden kunna ägna mycket tid åt att jobba med psykisk ohälsa och kvinnligt ledarskap. Varmt välkommen att lyssna på Sofies spännande tankar om hållbarhet, den unga generationen och hur världen påverkas av pandemin.

Kenny Lundström är musikproducent och verksamhetsansvarig för musik på Studieförbundet Vuxenskolan. För många är han Mr Music i Norrköping. De unga musikerna vet att Kenny finns där och stöttar dem när de behöver hjälp. Kenny är själv uppvuxen med musik. Hans pappa var trubadur och Kenny fick ofta följa med på turnéer och började som tonåring spela tillsammans med sin pappa. När han var yngre hade Kenny sina egna band och har bland annat varit förband till Zara Larsson. Numer arbetar han med att producera musik till våra lokala talanger.
Och det är Kenny som gjort musiken till podden Norrköping lounge! Det är vi extra stolta över. Varmt välkommen att lyssna på ett kul, avslappnat och härligt samtal om den kreativa processen i musikskapandet, om musikstaden Norrköping och vilken musik Kenny själv lyssnar på när han är ledig.

Anneli Lindberg är konstnär och årets Moa Martinson- stipendiat. Lusten att skapa med sina händer har funnits sedan hon virkade sin första kjol som 4-åring. Priset ger henne ännu friare händer att konstnärligt smycka Norrköping. Med kvinnonätverket Hemma gör hon husmorsgraffiti på stan. I sommar kan vi njuta av hennes vackra verk p-huset Ankaret på S:t Olai Kyrkogata. Varmt välkommen att lyssna på ett finstämt samtal om skapandets kraft och process samt om konstnärers förutsättningar och villkor.

Daniel Mitsogiannis är artist och sångare i gruppen Le Crash. Han har stått på scen sedan barnsben och inledde sin karriär på Arbis och som musikalartist på Östgötateatern, samt producerade de skandalomsusade och populära Burlesuqeshowerna i Norrköping. Efter att ha tillbringat större delen av pandemiåret i Grekland är Daniel på besök i sin hemstad tillsammans med sin man, sångaren och artisten Andreas Lundstedt, som gör ett oväntat gästspel i podden. Varmt välkommen att lyssna på ett uppsluppet, kul och varmt samtal om Daniels väg från artist till jobbcoach och tillbaka och om hur Daniel och Andreas möttes, hur de hela tiden jobbar på sin relation och såklart om kärleken till Norrköping.

Clas Svahn är journalist och ordförande för stiftelsen AFU, Archives for the unexplained, världens största arkiv för ufo som ligger i Norrköping. Redan som tonåring började han intressera sig för ufo, oidentifierat flygande föremål, och ägnar större delen av sin lediga tid åt att undersöka och granska rapporter från personer som upplevt något oförklarligt. Han säger sig stå någonstans mellan de som är skeptiska till ufo:n och de som är troende. I de allra flesta fall finns det logiska förklaringar till det man sett, men inte i alla. Varmt välkommen att lyssna på ett kittlande samtal om det oförklarliga, om det stora intresset för ufo och om Crazy Pictures nya film UFO Sweden som inspirerats av just AFU, ufo-arkivet med säte i Norrköping.

Johan Dalene är violinist och ett av Sveriges största stjärnskott inom den klassiska musiken. Han är bara 20 år men har redan prisats och gjort avtryck nationellt och internationellt genom ett flertal samarbeten med både svenska och internationella orkestrar. Sju år gammal stod han på Louis de Geers scen för första gången, femton år gammal vann han sin första internationella tävling och som 18-åring spelade han in sin första skiva. I sommar reser han till fem olika länder för att ge konserter. Det höga tempot till trots är lusten att spela och skapa magi tillsammans med sina musikerkolleger viktigast. Och att hitta sitt alldeles egna sound – det som är Johan Dalene. Varmt välkommen att lyssna på ett samtal om att växa upp i musikens värld, om favoritkompositörer och om den värdefulla violin Johan spelar på, en Stradivarius från 1736.

Agnes Persson är gitarrist och ny stjärna på den svenska jazzhimlen. Sitt debutalbum In Collaboration with flower beskrev hon som en reflektion kring rörelse, en befriande dans, ett steg i hjärtats riktning eller en vajande vitsippa på en solig häll. Inspirationen kommer till stor del från barndomens trädgård i Pryssgården. Idag bor hon i Stockholm och studerar på Musikhögskolan men hemma är alltid Norrköping. Varmt välkommen att lyssna på Agnes spännande resa i jazzens värld, om energi och på vilken jazzklubb hon allra helst skulle spela på.

Maria Bergquist är kurator och ordförande för East Pride. Årets Pridefestival hyllar allas rätt att bli bemött med kärlek och respekt oavsett vem du är, var du kommer ifrån och vem du vill vara. För Maria blev filmen Fucking Åmål livsavgörande. Som 18-åring förstod hon att det är ok att tycka om den man vill. Varmt välkommen att lyssna på ett varmt, gripande och intressant samtal om hbtq-personers situation i Sverige idag och i världen där utvecklingen i vissa länder går bakåt istället för framåt och hur Maria resonerade när hon valde att skaffa barn på egen hand.

Johan Karlsson är chef på Cnema, som i år firar 10 år. Jubileet firas med ett välmatat program under hela hösten med något för alla filmälskare. Johan har varit fascinerad av film från det att han som liten såg Djungelboken på bio. Nu njuter han av att se hur Norrköping utvecklas till en stark filmstad med framgångsrika lokala filmproducenter och som en plats för stora långfilmsproduktioner. Varmt välkommen att lyssna på ett intressant samtal om hur Cnema kom till, biografens betydelse idag och om Johans två favoritfilmer.

Linda Johansson är producent och cirkusartist samt världsmästare i eldkonst tillsammans med sin grupp PyromaniArt. Cirkus har varit hennes liv och karriär sedan hon som 9-åring började på Norrköpings ungdomscirkus. Hon har gått cirkusskola i både Moskva och Beijing, spännande år som utvecklade henne som artist och människa. Numer driver hon produktionsbolag i Norrköping och har under pandemin hittat kreativa vägar att få människor att upptäcka och uppleva samtida cirkus. Varmt välkommen att lyssna på fascinerande samtal om modet som krävs av en cirkusartist, om hur man går tillväga för att sluka eld och om cirkusstaden Norrköping.

Plura är Norrköpings rockpoet, en legendar inom svensk rock, frontfigur för Eldkvarn, kokboksförfattare, tv-kock, författare, konstnär - en modern renässansmänniska, som han själv uttrycker det. Han har precis fyllt 70 år och i år firar gruppen Eldkvarn 50-årsjubileum. Det var i Norrköping allt började, i en lägenhet i hörnan S:t Persgatan och Drottninggatan. Barndomen i Norrköping återkommer han ofta till i sina låttexter. Idag lever han med sin fru Maria på en gård utanför Katrineholm men lever allt annat än pensionärsliv. Varmt välkommen att lyssna på ett roligt och härligt samtal om en eventuell comeback med Eldkvarn, om de första jobben i Norrköping och om hur det är att spela i sin egen hemstad.

Anna Eriksdotter är konstnär och skribent. Hon har skapat årets kulturnattsaffisch som visar de möten, uttryck och tankar som kultur väcker hos oss. Anna Eriksdotter har arbetat med konstnärliga uttryck
så länge hon kan minnas, professionellt som tecknare sedan
1997. Nästan alltid arbetar hon på stora pappersark och använder
en pensel som hon doppar i flytande tusch eller bläck. De lite
darriga linjerna som söker sig fram över pappret är hennes sätt
att teckna. Varmt välkommen att lyssna på ett eftertänksamt och varmt avsnitt om lusten att skapa, vår längtan efter kultur och var Anna hittar sin inspiration.

Claudia Behnan är influencer och har drygt 40 000 följare på sitt instagramkonto och lika många på TikTok. Hon älskar mode, inredning och sprider glädje i sina kanaler genom att visa upp sitt vackra hem, snygga kläder och härliga familjeliv. Helt transparent, inget är för privat. Vid sidan av att inspirera andra har hon också ett viktigt budskap; att alla ska ha rätt att vara precis den man är och bli bemött med respekt och kärlek. Claudia och hennes son har mött motsatsen och deras TikTok-kontot stängdes på grund av intolerans. Varmt välkommen att lyssna på ett energifyllt, ärligt och varmt samtal om hur det är att jobba som influencer, om hur hon stöttar sin son i att vara precis den han är och om den dramatiska tiden i Libanon.

Filip Abrahamsson är personlig tränare och grundare av nyöppnade Justworkoutstudios. Filip har länge jobbat som personlig tränare och vet att de stora gymmen skrämmer en del. Därför har han och lillasystern Josefine startat Justworkoutstudios. En intim träningsstudio utan stora maskiner och där du kan träna ensam eller i mindre grupp. Fokus är på styrketräning och yoga. Varmt välkommen att lyssna på ett inspirerande och sunt samtal där Filip ger goda råd till alla som är sugna på att börja röra på sig och ger tips om hur man kan tänka när orken tryter.

Linnéa Källström är sångerska och artist. Med båda föräldrarna inom musikbranschen var yrkesvalet givet för Linnéa. Hon var bara 4 år när hon sjöng för publik första gången, i Hörsalsparken. Sen dess har hon stått på många scener, sjungit ledmotivet för Disneys Violetta, varit Molly i Dolly Style och haft sin solokarriär under namnet Ingrid. Nu är hon Linnéa Källström, skriver sin egen musik och showar med gruppen Le Crash. Varmt välkommen att lyssna på ett härligt samtal med mycket energi och sköna vibes, där Linnéa berättar om sina drömmar samt vikten av att vara sig själv och kunna säga nej. Som en extra bonus får vi tjuvlyssna på hennes nya singel som inte släppts ännu.

Fritjof Henmark är grundare av nya varumärket Henmark. Han är hemvändaren som efter många år i Stockholm och utomlands kommit tillbaka till Norrköping för att förverkliga sin dröm. Tillsammans med sina gamla barndomskompisar utvecklar han snygga funktionskläder för livet utomhus. Hållbarhet och kvalitet är nyckelorden för företaget som sitter mitt i Industrilandskapet. Tanken är att återuppväcka textilproduktion i den gamla textilstaden Norrköping, om än inte mitt i stan så väldigt nära. Varmt välkommen att lyssna på ett engagerande och intressant samtal om hur vi kan minska vår konsumtion, om vilka uppoffringar som krävs för att drömmar ska bli verklighet och om Fritjofs kärlek till IFK Norrköping.

Maria Jönsson är chef på Norrköpings stadsmuseum som i år utsågs till Årets museum. Hon började som museichef mitt i uppmärksamheten kring utställningen Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu. Bakgrunden till att utställningen blev så omtalad var en polisanmälan som satte museilagen på prov och frågor om demokrati och yttrandefrihet i fokus. Just demokrati, yttrandefrihet och historia är områden som Maria Jönsson arbetat intensivt med under lång tid. Hennes engagemang har tagit henne till många länder världen över. Varmt välkommen att lyssna på ett varmt och engagerat samtal om demokratins skörhet, kärleken och hatet kring utställningen Medlöperi och Motstånd och om vilka tre kvinnor som Maria hade på väggen i sitt flickrum i Vadstena.

Robel Malki är läkare och barnboksförfattare. På dagarna arbetar han med cancervård på Södersjukhuset i Stockholm. Där bemöter han sina patienter med stor medkänsla och kunskap. På kvällarna och under all ledig tid har han de senaste åren ägnat sig åt sin passion, skrivandet. Nu kommer hans första barnbok, en magisk saga där det naturvetenskapliga och miljöintresset står i fokus. I boken finns också viktiga och fina kopplingar till Robels assyriska och syrianska rötter. Varmt välkommen att lyssna på ett varmt och inspirerande samtal om hur vi kan bemöta familjemedlemmar eller vänner som drabbas av cancer, hur tiden i flyktingförläggningar i Sverige påverkade Robel och om hur han lärt sina barn att ta hand om naturen.

Elmina Saksi är gymnasielärare, kostexpert och maratonlöpare. Hon hittade löpningen när hon var 30 år och har de senaste åren kombinerat sitt liv som lärare på Hagagymnasiet med ett liv som professionell löpare. Hon har aldrig varit i bättre form än hon är idag, 41 år gammal, och satte nyligen sitt personbästa på Stockholm Marathon. På sitt instagramkonto inspirerar hon sina drygt 20 000 följare till rörelse och delar med sig av de olika tävlingar och lopp hon deltar i. Varmt välkommen att lyssna på ett energirikt och engagerande samtal om hur åren som basketspelare knäckte henne, känslan av revansch när hon hittade löpningen och ta del av Elminas bästa råd för dig som vill komma i rörelse och för dig som vill fortsätta utvecklas som löpare.

Natalie Kjellander är vd och grundare till företaget Let´s paint måleri och design. Hon startade företaget tillsammans med sin man Jimmy 2018 och visionen var tydlig från start; hälften kvinnliga målare, hälften manliga. Idag har de nått sitt mål och resultat är en trygg, trevlig och inspirerande arbetsplats med en skön kultur. Natalie var bara 26 år när hon axlade vd-rollen och känner att hon hittat rätt. Hon drivs av att se sina medarbetare växa och därigenom utvecklas företaget. Varmt välkommen att lyssna på ett spännande samtal om ett av Norrköpings uppmärksammade succéföretag, om hur det är att arbeta tillsammans med sin man och om kvinnligt entreprenörskap.

Paret Linda och Dennis Theux är kreatörerna bakom Lek med oss och den populära figuren Pukkins, den röda pandan. Filmerna med Pukkins och hans vänner har mer än 150 miljoner visningar på Youtube. Publiken är barn mellan 2 och 5 år och de älskar den gulliga och snälla figuren. Det är i villan i Åby som idéerna föds och Pukkins värld utvecklas. Fyra appar, två böcker och två låtar har hittills lanserats. Och det är bara början. Varmt välkommen att lyssna på ett inspirerande samtal om vikten av att följa sin instinkt och våga, om paret Theux viktigaste motto och drivkraften att göra barn glada.

Niclas Söör är vd och grundare till DOSPACE. På bara fem år har de kreativa DOSPACE-kontoren, där du som medlem hyr den kontorsyta du behöver, vuxit från en till sju. Planen är att det år 2026 ska finnas 30 kontor i 10 städer. I Norrköping finns idag ett kontor på Västgötegatan och nu görs en storsatsning tillsammans med Lundbergs Fastigheter för att skapa ett kontor på 3 000 kvadratmeter med 200 arbetsplatser på Spiralen. Varmt välkommen att lyssna på ett inspirerande samtal om framtidens arbetsplats, valet Niclas tvingades göra mellan en ridkarriär och studier samt om varför kontoren är så kaxigt inredda.

Erik Elias Ekström är artist och utredare på socialkontoret. Han blev en av de stora tittarfavoriterna i Idol 2021 och slutade på en hedrande sjätteplats. Parallellt med den spirande artistkarriären har han sitt arbete på socialkontoret i Norrköpings kommun. För Erik Elias bottnar det i samma sak; ett engagemang för människan och mänskligheten samt ett sätt för honom att bättre förstå sig själv och sin omgivning. Varmt välkommen att lyssna på ett varmt och innerligt samtal om tiden i Idol, de avgörande ögonblicken och om de över 100 låtar han skrivit.

Sahar Burhan är konstnär och har skapat installationen Dervischdans på årets Norrköping Light Festival. Hon växte upp i en fattig familj i Damaskus där konsten och fantasin blev ett sätt att överleva. Den tuffa uppväxten har gett henne kreativitet, mod och en stark empati. Varmt välkommen att lyssna på ett hjärtligt samtal om konsten som en väg till integration, minnet av mammas goda bröd och Digitopia, Sahars senaste utställning på Arbetets museum.

Avsnittet publiceras den 14 januari klockan 18.00. Podden Norrköping lounge finns på Spotify och där poddar finns och du kan även lyssna på podden på denna sida.

Bruno Mitsogiannis är en av Norrköpings och Sveriges populäraste artister. Hans karriär som musikalartist fick en flygande start då han landade huvudrollen i ”We will rock you” år 2010. Succén var given och sedan dess har det rullat i ett högt tempo med musikaler, arenakonserter och det musikaliska samarbetet med Peter Johansson i Peter & Bruno. Någonstans på väg tappade han glädjen till musiken. Pandemin gav Bruno en värdefull paus och chans att få landa, se över sin karriär och hitta en ny inställning. Ett nytt sätt att leva. Varmt välkommen att lyssna på ett varmt, eftertänksamt och insiktsfullt samtal där Bruno delar med sig av hur han hittade tillbaka till lusten, flytten tillbaka till Norrköping och de hittills största ögonblicken i hans karriär.

Lena Miranda är vd för Linköping Science Park och en av de mest tongivande inom svensk innovationssektor. Hennes styrka är att identifiera idéer, se möjligheter och skapa nätverk. Fokus ligger just nu på att hitta och behålla talanger - allt för att stärka Östergötlands innovationskraft. Varmt välkommen att lyssna på ett kunskapsfyllt och inspirerande samtal om allt från tillväxt, mod, ledarskap och skidor till nya Yllefabriken i Norrköping.

Mats Lygrell är franchisetagare, eventbarista och LinkedIn-expert. Som motorintresserad grabb var steget inte långt till att bli bilsäljare. Han blev aldrig någon volymsäljare utan jobbade på förtroende och långsiktiga relationer. Det har fortsatt så. För fyra år sedan blev han egenföretagare och känd som kaffemannen. Med sin kaffemoppe fortsätter han hjälpa företag bygga relationer och finns med på många evenemang i Norrköping med det goda, italienska kaffet. Relationer bygger han även på LinkedIn som på flera sätt blivit viktigt för honom. Varmt välkommen att lyssna på ett intressant och varmt samtal om kaffet som relationsbyggare, om livet som säljare och självklart delar Mats med sig av sina bästa råd för den som vill bli bättre på LinkedIn.

Donika Nimani är artist och låtskrivare. Hon har sjungit så länge hon minns och släppte sin första singel för 5 år sedan. Trots pandemin är det under de senaste två åren karriären riktigt tagit fart. Hon har framträtt i Nyhetsmorgon, släppt sin andra EP och i höstas mottog hon det fina Gärdestad-stipendiet. Hennes låttexter är nakna, vackra och kommer oftast till framför pianot. Hemma i Norrköping finns mamma, mormor och alla vänner. De som skapar trygghet och basen i hennes liv. Varmt välkommen att lyssna på ett härligt och coolt samtal om drömmar, längtan efter att möta publiken och kärleken till musiken.

Cathrine Tibbling är inspiratör, föreläsare och författare med fokus på glädje, humor och hälsa. I 25 år har hon inspirerat företag att låta skratt och glädje få ta större plats i arbetslivet. Forskning visar nämligen att vi både mår bättre och presterar bättre när vi har kul på jobbet. Varmt välkommen att lyssna på ett roligt och tänkvärt samtal om vad vi själva kan göra för att känna oss gladare, om varför Cathrines företag heter LevNu och varför hon kittlar sina barn varje kväll.

Avsnittet publiceras fredagen den 18 februari klockan 18.00

Christoffer ”Totte” Nyman är IFK Norrköpings lagkapten och målgörare. Fostrad i IFK Norrköping sedan barnsben har han blivit ett med klubben. Under åren som proffs i Tyskland fick han en läktardel på Platinumcars Arena uppkallad efter sig, Kurva Nyman. Efter återkomsten till hemmaklubben vann han Allsvenskans skytteliga med 18 mål. Nu laddar Totte och lagkamraterna inför premiären i Allsvenskan första helgen i april. Varmt välkommen att lyssna på ett varmt och härligt samtal om Tottes kärlek till fotbollen, relationen till Peking Fanz och hans vackra målgest, hyllningen till mamma.

Christine Karmfalk är vd på Kolmårdens djurpark och på Skara Sommarland. Hon är uppvuxen i ett arbetarhem i Navestad och har gjort en rejäl klassresa. Som den första i släkten studerade hon på universitet, något som hennes morfar inte uppskattade. Efter några år som lärare tog hennes karriär en ny vändning och idag är hon framgångsrik vd för ett av Sveriges största besöksmål och Norrköpings största besöksattraktion - Kolmårdens djurpark. Varmt välkommen att lyssna på ett inspirerande och härligt samtal om hur Kolmårdens djurpark arbetar för att rädda hotade djurarter, om årets nyheter i djurparken och om varför pussel är så viktigt för Christine.

David är grundare och vd på företaget Againity. Och framförallt uppfinnare! Han står bakom två miljövänliga uppfinningar som idag mer än någonsin bidrar till en hållbar framtid. Det är lika klimatsmart som genialiskt – Againitys produkt omvandlar varmvatten eller någon annan bortglömd värmekälla till el. För sin insats för miljön och för sitt sociala ansvarstagande i Rwanda utsågs David till Årets företagare 2021. Priset delar han med sitt team som han hyllar. Varmt välkommen att lyssna på ett inspirerande och värmande samtal om att bygga företagskultur, om Againitys framgångssaga och om Davids hemliga projekt hemma i källaren.

Maria Seraki är grundare och vd på det nya klädmärket MWH - Move & Work in Harmony. Design har intresserat Maria ända sedan hon var liten och förstärktes när hon gick konst och form på De Geer-gymnasiet. I samband med en livskris fanns det inget val för Maria, hon var bara tvungen att starta sitt företag. Hon hade ingen kunskap inom modeindustrin men en stor vilja och lust. Nu designar Maria snygga och sköna businesskläder som funkar lika bra på mötet som på en snabb springtur till dagis eller bussen. Varmt välkommen att lyssna på ett energifyllt och inspirerande samtal om vikten av nätverk och av rörelse samt om Marias internationella planer.

Avsnittet publiceras den 18 mars klockan 18.00.

Olle Tholén och Albin Pettersson är grundare och producenter på filmkollektivet Crazy Pictures. Poddavsnittet spelades in live inför publik på Cnema. Publiken fick ta del av bilder från inspelningarna av den nya långfilmen UFO Sweden. Det är en storslagen äventyrsfilm och handlar om tonårsrebellen Denise, som letar efter sin försvunna pappa. Hon tror att han kidnappats av UFO och kontaktar därför föreningen UFO Sweden. Filmkollektivets första långfilm Den blomstertid nu kommer fick stora framgångar både i Sverige och utomlands och Crazy Pictures belönades med en Guldbagge för ”Årets nykomling”. Varmt välkommen att lyssna på ett härligt och intressant samtal om de häftiga inspelningarna i Norrköping, om att följa upp succén med den första långfilmen och om hur viktiga kortfilmerna Poesi för fiskar varit för filmkollektivet!

Lino Casimiro är entreprenör och grundare av affärsnätverket Relations by Lino. Några kallar honom nätverkskungen, själv är han mer ödmjuk. Han växte upp i Navestad där han större delen av tiden hängde på fritidsgården Frinavet. Det var där han förstod kraften i att kunna hjälpa andra och att vi blir starkare tillsammans. Han lever fortfarande efter devisen att stötta utan att förvänta sig något tillbaka. Hans företag växer hela tiden och finns idag på sex orter. I sina nätverksgrupper skapar han relationer mellan människor. Relationer som ger både energi och affärsnytta. Varmt välkommen att lyssna på ett härligt och varmt samtal om uppväxten i Navestad, fördelarna med nätverk och om hans tuffa kamp med självbilden.

Stefan Papangelis är grundare och vd på Nordic Exhibitions samt på Happy Events. Han har alltid älskat att skapa kreativa upplevelser, minnen och bra möten mellan människor. När Stefan var tre år flyttade han tillsammans med sin mamma från Grekland till Marielund. Där hittade han kompisar från världens alla hörn och började redan på dagis att arrangera konserter och evenemang. Det har fortsatt så. Under många år arrangerade han och kollegerna på Upplev Norrköping evenemang som verkligen satte Norrköping på kartan; Bråvalla festivalen, Harry Potterutställningen, Titanic och SM-veckan är bara några exempel. Nu producerar Nordic Exhibitions utställningar världen över och evenemang både i Norrköping och på andra håll i Sverige. Varmt välkommen att lyssna på ett härligt och energifyllt avsnitt om kärleken till Norrköping, karriärvalet mellan fotbollsdomare och vd-rollen samt om vad Stefan ska bli i sitt nästa liv.

Louise Strömberg är författare och self love coach. Hon har gett ut två vackra och insiktsfulla böcker; Self love och Power Women. För tio år sedan kände hon sig allt annat än stark och hade till och med tankar på att avsluta sitt liv. Kloka ord från hennes terapeut blev vändningen som fick Louise att börja lära känna sig själv. Idag vill hon inspirera andra att utveckla relationen med sig själv och leva sitt liv helhjärtat. Varmt välkommen att lyssna på ett varmt och kärleksfullt samtal om modet att gå sin egen väg, hur kvinnor får tillgång till sin medfödda kraft och om hur man kan få den inre kritikern att tystna.

Joakim Hedström är författare, förläggare och lakritsätare. När han var 10 år fick han en skrivmaskin av sina föräldrar. Sedan dess har han drömt om att bli författare. Nu, 35 år senare, har hans första roman kommit ut med den underbara titeln Varför blir det fint när man krattar?. Boken har gett honom en biljett rakt in i det fina litterära etablissemanget. För Joakim, som alltid sett sig som en outsider, betyder den bekräftelsen en hel del. Varmt välkommen att lyssna på ett roligt och ärligt samtal om hur det är att leva med diagnosen adhd, om hur det kom sig att Joakim skrev en feelgood-roman och om varför han valde att sätta lakritsätare på sitt visitkort.

Lisa Lindgren är ny vd för Norrköpings Visualisering AB. Hennes fokus är att inspirera andra att upptäcka den unika verksamheten inom Visualiseringscenter C, närheten och tillväxtpotentialen för Norrköping i en världsledande forskning. Som före detta SM-mästare i handboll är hon en utpräglad lagspelare och ser sin egen roll som en möjliggörare. Hon kommer från Skövde där hon hade en VD-tjänst på Balthazar Science Center. Varmt välkommen att lyssna på ett intressant och härligt samtal om flytten till Norrköping, om Visualiseringscentrets 10-årsjubileum och om Lisas egna favoriter bland de prisbelönta och spektakulära DOM-filmerna.

Jiray ”Jirre” Seropian är entreprenören bakom Instagramkontot och Youtube-kanalen Kebabspotting och han driver även restaurangerna MOAS. Han är den okrönte kebabkungen som sedan han var 13 år ätit en kebab om dagen, i genomsnitt. Sina första kebab åt han på Hagebygrillen. Idag provar han streetfood över hela världen och delar med sig av sina matupplevelser till sina 60 000 följare. I april öppnade Jirre sin fjärde restaurang, MOAS, i Norrköping. Varmt välkommen att lyssna på ett ärligt och smakfullt samtal om hemligheterna bakom en bra kebab, om Jirres favoritstad och om vad som krävs för att nå framgång.

Katarina Lundell är marknads- och kommunikationschef på Returpack. Företaget, som kanske är Norrköpings största doldis men desto mer känt som Pantamera, fick nyligen ta emot Årets hederspris på Norrköpings Näringslivsgala och Katarina var också nominerad till Årets ledare. Sedan 2005 arbetar hon, tillsammans med sina kolleger, med att få oss alla att bli vardagshjältar genom att panta. Med hjälp av humor och Pantamera-låtar med kända artister har de lyckats få svenska folket att panta som aldrig förr – närmare 90 procent av alla burkar och flaskor pantas. Och här i Norrköping är vi duktiga på att panta. Varmt välkommen att lyssna på ett intressant och kul samtal om varför det är så viktigt att panta, om hur man lockar unga att panta och om hur Katarina lever som hon lär.

Lotta Lovén är entreprenör och ägare till byggföretaget Expandera Bygg. Hon har blivit Bygg-Lotta med hela Norrköping som ett sätt att locka fler tjejer till byggbranschen. Det är en spännande bransch som mår bra av att få en större mångfald, menar Lotta. Själv halkade hon in i byggbranschen efter 10 framgångsrika år som golfproffs. På golfbanan lärde hon sig vikten av att sätta tydliga mål och det gör hon även som företagsledare. Varmt välkommen att lyssna på ett intressant och härligt samtal om hur Lotta får ihop vardagspusslet med fyra barn, om den prisbelönta byggnaden Katcha och om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

Joakim Ljungqvist är ny näringslivsdirektör i Norrköpings kommun. Efter drygt 15 år i mediebranschen tog Joakim steget in i den kommunala världen 2007. Först några år i Linköping, därefter i hemstaden Motala. Sedan drygt fyra år tillbaka har han drivit eget företag inom platsmarknadsföring. Nu har han landat i Norrköping och kavlar upp ärmarna för att tillsammans med näringslivet stötta den starka expansion som Norrköping befinner sig i. Hans fokus är att öka servicegraden och relationen med företagen för att få dem att trivas och växa. Varmt välkommen att lyssna på ett energifyllt och spännande samtal om Joakims tid på MTV i London, om hur Joakim ser på samarbete mellan Norrköping och Linköping samt vilket fotbollslag han hejar på.

Anders Ynnerman är professor i vetenskaplig visualisering, grundare av och konsortiedirektör för Visualiseringscenter C. Detta poddavsnittet spelades in live inför publik i domteatern på Norrköpings visualiseringscenter i samband med 10-årsjubileet av Visualiseringscenter C. Anders är visionären och pionjären som redan 1999 skissade på centret som idag är av de absolut ledande platserna i världen inom visualisering. Här bedrivs världsledande forskning, här skapas prisbelönade domfilmer och här finns en domteater av världsklass - mitt i Industrilandskapet i Norrköping. På Visualiseringscenter möts forskare, näringsliv och besökare för att utforska och upptäcka mer av rymden, naturen och mänskligheten med hjälp av visualisering. Varmt välkommen att lyssna på ett spännande och fascinerande samtal om Anders dröm att bli Sveriges första astronaut, om dinosaurier som lockar och skrämmer i domfilmerna och om samarbetet med NASA.

Pernilla Wiberg är en av världens främsta alpina skidåkare och en av Sveriges absolut största idrottsstjärnor. Hon är uppvuxen i Eneby i Norrköping och det var i Yxbacken som hennes skidkarriär började en gång i tiden. 1991 tog hon sitt första VM-guld i storslalom, året därpå OS-guld i storslalom. Med sina två OS-guld, fyra VM-guld och hela 24 segrar i den alpina världscupen i kombination med sin härliga och ödmjuka personlighet är hon en av de viktigaste kvinnliga förebilderna inom svensk idrott. Varmt välkommen att lyssna på ett inspirerande och roligt samtal om uppväxten i Norrköping, de viktigaste segrarna och om hur Ingemar Stenmark fick henne att börja med störtlopp.

Erica Eklund är författarcoach, lektör och författare. Hon har i år debuterat med boken Jorden skälver marken gungar som är en stark och gripande skildring av hennes pappa Uffe, om hans alkoholmissbruk och deras relation. Det är en självbiografi som handlar om svek, lögner och skam. Men kanske framförallt om kärleken och Ericas ständiga längtan efter pappa. Hon hoppas att boken ska hjälpa andra som växer upp med en missbrukande förälder. Varmt välkommen att lyssna på ett varmt och intressant samtal om barns lojalitet, om vikten av vuxenstöd och om hur skrivandet hjälpte Erica att gå vidare.

Carl-Fredrik Grönhagen är vd på Mannersons fastigheter. Han är femte generationen i det ständigt utvecklingsfokuserade familjeföretaget som just nu gör sin största byggsatsning i Norrköping, i Inre hamnen. Här bygger Mannersons tre bostadsfastigheter och renoverar den gamla vackra byggnaden Andreas kvarn. Ambitionen är att skapa moderna och hållbara bostäder och lokaler som både smälter in i den nya stadsdelen och som samtidigt förenklar livet för hyresgästerna. Varmt välkommen att lyssna på ett spännande och intressant samtal om hur Mannersons vill bidra till Norrköpings stadsutveckling, om åren i Kairo och om Carl-Fredriks enkla och framgångsrika livsfilosofi.

Krister Kern är skådespelare och konstnär. Just nu är han högaktuell i Norrköping då han skapat affischen till Kulturnatten. Den målade han med barndomens fantasi om att dyka upp på nya ställen och uppleva saker. Krister Kern är en mångkonstnär som växte upp på operahus och konserthus då mamma var operasångerska och pappa dirigent. För Kristers del är det mycket teater, både i Norrköping och i höst i Göteborg, men också film och tv. Däremellan hittar han tid i ateljén för eget skapande. Varmt välkommen att lyssna på ett härligt och spontant samtal om den konstnärliga friheten på Östgötateatern, om varför han vill äta middag med sångaren i Red Hot Chili Peppers och om hans roll i Netflixs nya serie Playlist.

Magdalena Svedberg är artist och ljudtekniker. Hennes värld har rört sig kring musik ända sedan hon som 12-åring började i musikklass på Hagaskolan. Vid 15 års ålder gav hon ut låtar med sin dåvarande grupp och debuterade sedan som soloartist vid 18. De flesta låtar skriver hon själv i en modern rap- och hiphopstil under artistnamnet Kid Vicious. Varmt välkommen att lyssna på ett energifyllt och inspirerande samtal om scendebuten på Världens bar, om Norrköping som musikstad och om hennes första turnésommar som ljudtekniker.

Katarina Wändahl är präst och ny kyrkoherde i Norrköpings pastorat. Som kyrkoherde är det hennes uppgift att leda och utveckla Svenska kyrkans arbete i Norrköping. Hon ser att kyrkans roll är viktigare än någonsin under tider av oro. Här finns en välkomnande gemenskap för alla. Välkommen att lyssna på ett tänkvärt och varmt samtal om andligheten i Sverige dag, om vad som fick Katarina att välja prästyrket istället för juristyrket och om varför hon skulle vilja äta middag med en kvinnlig mystiker från medeltiden.

Marcus Falk Olander är personlig tränare och grundare av livstilsvarumärket Live Your Standards. Hans passion för fotboll började redan när han började spela knattefotboll som 5-åring. Som 16-åring blev han värvad till Elfsborg, spelade i juniorlandslaget och blev sedan en uppskattad försvarare i IFK Norrköping. Han fick uppleva både motgångar men också stora framgångar med IFK Norrköping. Ändå lurade prestationsångesten i honom och bromsade hans potential. Idag jobbar han med att coacha fotbollsspelare att bli sina bästa jag, på plan och i det privata. Varmt välkommen att lyssna på ett ärligt, ödmjukt och varmt samtal om personlig utveckling, vikten av lek och hur man gör för att förverkliga sina drömmar.

Podden publiceras söndagen den 16 oktober klockan 10.00.

Jonas Nilson är vd på Norrköping Science Park som stöttar nyföretagande och affärsutveckling, kopplat till forskningen på LiU Campus Norrköping. Fokusområden är företag inom visualisering, tryckt och organisk elektronik och effektiv logistik. Jonas Nilson brinner för innovation och ser att Norrköping håller på att ta en stark position inom innovationssektorn.
Varmt välkommen till ett spännande samtal om den europeiska satsningen på framtidens flyg i Norrköping, om den nya arenan för tryckt och organisk elektronik i Industrilandskapet och om hur barndomsåren i Milano formade Jonas.

Wanja Djanaieff är en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare. Under en färgrik karriär som sträcker sig över nästan 60 år har hon varit verksam som kläddesigner, textilkonstnär, professor, scenograf och mycket mer. Hon har varit designchef för NK Designgrupp, Strömma och Almedahls, och var en av grundarna av Svenska Designbyrån. Från den 5 november till den 30 april 2023 visas utställningen Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger på Norrköpings stadsmuseum. Varmt välkommen att lyssna på ett varmt och inspirerande samtal om Wanjas barndom i Norrbotten, om hur hon som 16-åring kom in på Konstfack och om när hon designade den OS-dräkt kung Carl XVI Gustaf bar då han träffade drottning Silvia 1972.

Sosso Massi Nylander är enhetschef på Hela människan Ria center, ett dagcenter för hemlösa människor i social utsatthet och utanförskap. Här döms ingen, här stöttas alla utifrån de behov var och en har. Det kan vara en kopp kaffe, hjälp med myndighetskontakt, rena kläder eller besök hos läkaren på den nyöppnade läkarmottagningen i lokalerna. Varmt välkommen att lyssna på ett varmt och meningsfullt samtal om att hjälpa utan egen vinning, om Sossos nya planer för verksamheten och om hur julen ser ut för de som besöker Hela människan.

Martin Perk är musiklärare på De Geergymnasiet, jazzpianist och författare. Under pandemin använde Martin sina sömnlösa nätter åt att börja skriva om polismannen Viggo Sandberg. Första boken, Kroka, kom 2021 och i somras kom uppföljaren, Grismannen. Böckerna utspelar sig delvis i skärgårdsidyllen Arkösund som utgör en mjuk kontrast till de stundtals brutala brottsskildringarna. Martin håller ett högt tempo, den tredje boken är redan skriven och den fjärde i serien är påbörjad. Parallellt jobbar Martin vidare som uppskattad musiklärare och som jazzpianist, bland annat på Crescendo. Varmt välkommen att lyssna på ett inspirerande och energifyllt samtal om skrivprocessen, om läsarnas reaktioner och om den jorden-runt-resa Martin och hans fru Malin planerar.

Daniel Palombo är vd och grundare till techbolaget Digitalcap. Daniel är en sann entreprenör med företagande i blodet. Redan som sexåring fick han följa med familj och släkt för att hjälpa till på marknader. Det var där han lärde sig hemligheten bakom framgång - det är hårt arbete som ger resultat. När han och kollegan Ramin Assadi startade Digitalcap behöll de under en period sina heltidsarbeten. Nu har Daniel hittat en bättre balans mellan arbete, träning, bra kost och det viktigaste av allt, familjen. Varmt välkommen att lyssna på ett inspirerande och energifyllt samtal om Daniels drivkraft, varför han hoppade av skolan som 16-åring och hur han lyckades bli Sveriges bästa säljare som 25-åring.

Sanna Detlefsen är direktor för Östergötlands stadsmission. Organisationens uppdrag är att stötta människor som lever i social och ekonomisk utsatthet och att driva opinion och påverkan kring dessa frågor. Hjälpen behövs mer än någonsin då utsattheten ökar i samhället. I Östergötland lever drygt 20 000 barn i familjer som inte får pengarna att räcka varje månad. Samverkan mellan civilsamhället, det offentliga och näringslivet är nyckeln för att på riktigt göra skillnad för alla som lever i ekonomisk utsatthet i Norrköping, menar Sanna. Själv har hon ända sedan hennes lillasyster tog sitt liv, bara 16 år gammal, drivits av en vilja att hjälpa de som har det tufft. Varmt välkommen att lyssna på ett viktigt och starkt samtal om vilket stöd våldsutsatta kvinnor behöver, om vad Sanna är mest stolt över att Stadsmissionen åstadkommit i Norrköping och hur hon återhämtar sig.

Fouzia ”Fofo” Rakez och David Eriksson är två av Sveriges främsta artister inom nutida cirkus. Cirkus har de båda hållit på med sedan de var tonåringar och de möttes för 20 år sedan på en audition på Hamburger Börs i Stockholm. De blev ett par privat och en cirkusduo som därefter turnerat världen runt med olika kompanier såsom Cirkus Cirkör, Circus Flic Flac och la Soirée. Under ett halvår har de nu haft cirkusresidens på Östgötateatern och producerat tre bejublade föreställningar, nu senast Fofo & David. De mixar humor, akrobatik, skådespeleri, trapetskonst och pingisbollar med en sådan skicklighet, passion och kreativitet att publiken tappar hakan. Varmt välkommen att lyssna på ett roligt och spännande samtal om hur länge man kan hålla på som trapetsartist, deras häftigaste framträdande och om tvångströjor.

Martin Janzon är träningsfysiolog, personlig tränare och grundare av träningscentret R2P. Men främst är han känd som coach Martin. Han är den som peppar, stöttar och utmanar de som tränar på R2P, Rehab 2 Performance. Här finns möjlighet till både egen träning och rolig och tuff gruppträning samt rehab för den som behöver. Och här finns en gemenskap som ger energi och glädje. Martin Janzon är själv före detta elitidrottare. Han tränade och tävlade i amerikansk fotboll som ung, i Los Angeles och i Sverige och tog både SM-guld och VM-brons. Varmt välkommen att lyssna på ett kul och inspirerande samtal om hur man kommer igång med träning efter en kortare eller längre paus, vilken effekt styrketräning har och Martin ger också tips på tre effektiva övningar att göra hemma.

Jenny Widell är journalist, filmare och just nu aktuell med dokumentären ”Mitt livs hotell”. Dokumentären om Stenkullens nuvarande ägare Maria har blivit en succé och setts av närmare 1 miljon tittare på SVT. Med stor värme, nyfikenhet och humor skildrar Jenny Widell det legendariska hotellet Stenkullen och Maria. Dokumentärer om starka och spännande personligheter har på senare år blivit Jennys genre. Just nu jobbar hon med ett nytt projekt där hon följer äldre kvinnor som slutat köra bil. Varmt välkommen att lyssna på ett spännande och öppet samtal om vad som gör en dokumentär riktigt bra, om filmen ”Stålmannen bor i skogen” och om filmstaden Norrköping.

Olle Tholén är filmskapare och en av grundarna till filmkollektivet Crazy Pictures. Just nu rullar Crazy Pictures andra långfilm, UFO Sweden, ut i världen. 84 länder har på bara två månader köpt in filmen som nominerades till två Guldbaggar. Även om Hollywood lockar så stannar filmkollektivet i Östergötland. Olle vurmar för kultur- och filmstaden Norrköping.
Varmt välkommen att lyssna på ett spännande och energifyllt samtal om Crazy Pictures kommande långfilm, om hemligheten bakom deras framgång och varför Olle bytte ett fallskärmshopp mot en gräsklippare.

Detta är sista avsnittet av Norrköping lounge och vi vill tacka alla fantastiska personer som gästat podden under åren. Ett stort, stort tack till alla er som lyssnat! Tack också till alla duktiga studenter på LiU som jobbat med podden.

Vi ses i vimlet! Hejdå!❤