Åbackarna

Åbackarna ligger längs med Motala ström, söder om Folkparken. Åbackarna är ett cirka 3 kilometer långt promenadstråk mellan Dragsbron i öster och Riksbron i väster. Här kan du promenera, jogga eller ta en paus och njuta av utsikten över Motala ström.

Vid Åbackarna kan du besöka Färgargården och Rhododendrondalen. I Motala ström kan du se flera olika sjöfåglar som gräsand, dopping, sothöna, storskrak och vigg.

Foto på Rhododendrondalen ovanifrån

Rhododendrondalen

1995 tog några entusiaster ett privat initiativ och frågade Norrköpings kommun om de fick anlägga en plantering av rhododendron vid strömmen. Deras efterforskningar hade visat att det var ett gynnsamt växtklimat på platsen för just rhododendron. Kommunen var positiva till initiativet och Rhododendrondalen, ritad av arkitekt Ole Braesch-Andersen anlades.

Under åren har planteringarna utvidgats rejält och består idag av en mängd olika sorter av odlade och vilda rododendronbuskar liksom azaleor. Planteringarna är mycket uppskattade av såväl norrköpingsbor som besökare.

Foto på Färgargården ovanifrån

Färgargården

Vid Färgargårdens friluftsmuseum med äldre byggnader som flyttats hit på 1930-talet kan du uppleva hur ett hantverksmässigt färgeri såg ut innan industriella revolutionen. Färgargården omges av en lummig trädgård med fruktträd, köksträdgård och planteringar i äldre stil. Sommartid är caféet öppet och erbjuder bland annat våfflor, glass och kaffe.

Kontakt
Norrköpings kommun

Kontakt Norrköping
Trädgårdsgatan 21
602 42 Norrköping

Relaterat