Guldmiddag

Sedan 1998 har Norrköpings kommun uppvaktat personer i kommunen som utfört någonting utöver det vanliga. Det gäller stadens alla idrottsmedaljörer i nationella och internationella mästerskapstävlingar och också personer som gjort en insats för Norrköping inom andra områden, som näringsliv och kultur. Dessa personers imponerande insatser och betydelse för Norrköping det gångna året hyllas genom en guldmiddag i Stadshuset.

Anmälan om prestation inom idrott och kultur

Har du själv, eller en representant för din förening eller grupp, gjort en prestation som sätter Norrköping på kartan? Eller vet du en person, ett lag eller en grupp som du vill få uppmärksammad? Anmäl då prestationen till Norrköpings kommuns Guldmiddag.

Regler och kriterier

Guldmiddagen arrangeras för att uppmärksamma och fira de idrottsmedaljörer på seniornivå, kulturutövare, företag inom näringslivet och övriga som presterat något stort och utöver det vanliga under året. Uppvaktningen äger rum under första kvartalet året efter de insamlade prestationerna. Kommunfullmäktiges presidium står värd för middagen.
Kriterierna för att bli inbjuden är att personen har vunnit första pris eller utmärkt sig på lägst nationell nivå. För idrottsmedaljörer gäller guldmedalj i SM eller NM, alternativt medalj i EM, VM eller OS. Uppvaktningen gäller både lag och individuella prestationer.

Det är varje rapportörs ansvar att bedöma riktigheten och nivån på utmärkelsen. Fullmäktiges presidium avgör slutligen vilka som ska bjudas in.

Den som blir uppmärksammad för en idrottsprestation ska vara aktiv utövare, bo i Norrköpings kommun eller representera en förening med säte i Norrköpings kommun. För lagidrott kan i enskilt bedömda fall undantag göras. Den som blir uppmärksammad för en enskild prestation inom kulturområdet ska vara bosatt och verka i Norrköpings kommun.

Anmälan om prestation gör du här

Prestationer inom näringslivet administreras av näringslivsavdelningen naringsliv@norrkoping.se

Handläggning

Anmälan tas emot löpande och hanteras i arbetsgruppen för Guldmiddagens arrangemang. Prestation som kommunfullmäktiges presidium bedömer uppfyller kriterierna får en inbjudan under slutet av året.

Onsdagen den 7 februari bjöd Norrköpings kommun stadens alla idrottsmedaljörer i nationella och internationella mästerskapstävlingar på guldmiddag i Stadshuset. Även kulturutövare och andra som presterat något utöver det vanliga under 2023 var inbjudna.

Norrköpings kommun har sedan 1998 uppmärksammat och uppvaktat personer i kommunen som utfört storstilade prestationer. Kommunen vill belöna dem för deras insatser, men också för deras betydelse för Norrköping.

Vid årets guldmiddag närvarade representanter för Dolphins båda guldlag och dansare med SM-guld från både Danscenter och Dansakademien. Dessutom firades SM-medaljer i isdans och ridsport för islandshäst samt en EM-medalj i OCR hinderbana.

Näringsliv och kultur representerades av Let's Paint Måleri & Design, Beauty lounge och Kojan Film. Från kulturområdet uppvaktades 2023 års kulturstipendiat Lotta Källström.

Värd för middagen var kommunfullmäktiges ordförande Anna Sotkasiira Wik (M).

Se listan med alla prestationer här:

Prestationer 2023

Onsdagen den 8 februari bjöd Norrköpings kommun stadens alla idrottsmedaljörer i nationella och internationella mästerskapstävlingar på guldmiddag i Stadshuset. Även kulturutövare och andra som presterat något utöver det vanliga under 2022 var inbjudna.

Norrköpings kommun har sedan 1998 uppmärksammat och uppvaktat personer i kommunen som utfört storstilade prestationer. Kommunen vill belöna dem för deras insatser, men också för deras betydelse för Norrköping.

Till årets guldmiddag kom bland annat representanter för Dolphins båda guldlag och dansgruppen Affinity från Dansakademien. Dessutom Viktor Melin med ett nytt SM-guld i ridsport, Zilver Magnusson Gillberg, Brazilian Jiu-jitsu, och Magnus Karlsson, rallysprint, med flera.

Från kultur- och näringsområdet fanns till exempel Olof Wikström från Skrikhult Production och kulturstipendiaten Sahar Burhan på gästlistan samt Zeki Hanouch från Trattoria Gabriel.

Värdar för middagen var kommunfullmäktiges ordförande Anna Sotkasiira Wik (M).

Se listan med alla prestationer här:

Prestationer 2022 Pdf, 25.8 kB.

Onsdag 20 april 2022 var det dags för Norrköpings kommuns guldmiddag i Stadshuset. Under kvällen hyllas de personer i kommunen som under 2021 stått för fina prestationer inom idrott, kultur och näringsliv. Bland annat kommer alpina OS-medaljören Ebba Årsjö.

Guldmiddagen skulle ordnats redan i februari men då tvingades arrangemanget att ställa in på grund av de restriktioner som då rådde.

Till årets guldmiddag kommer förutom Ebba Årsjö även medlemmar ur rugbyklubben Trojáns damlag som tog SM-guld 2020, Emil Millan de la Oliva som tog ett SM-guld i friidrott 2021 och Anna Ringholt med titeln Årets ridlärare från Åby ridklubb.

Dessutom kommer Nicole Biegniewska, vinnare i Golden Classical musical awards 2021, Jimmy Thörnfeldt, låtskrivare till Tusses bidrag i Melodifestivalen och Anneli Lindberg, mottagare av Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne.

Från näringslivet kommer flera företag som tillsammans vunnit priset Årets Fasad 2021 för kvarteret Gamla Tullhuset 1. Kommer gör också Leons gatukök har vunnit pris som Årets korvkiosk och ICA Supermarket Smedby som är Årets säljraket.

Värdar för middagen är kommunfullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam (S) samt kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).

Onsdag 5 februari 2020 var det dags för Norrköpings kommun att hylla de personer i kommunen som stått för fina prestationer under året. Det skedde med traditionsenlig guldmiddag i Stadshuset. Bland andra hyllades enduroförarna Martina och Emilia Reimander, talaren Charbel Gabro och David Frykerås från företaget Againity.

År 2020 uppvaktades 28 personer som antingen vunnit ett nationellt eller internationellt mästerskap eller på annat sätt gjort en insats för Norrköping, bland annat Viktor Melin från Åby Ridklubb, som tog SM-guld i hoppning och Johan Moberg som under 2019 tog både SM-guld och VM-brons i hickorygolf.

Närvarade gjorde också skådespelerskan Carina Perencranz som tilldelades Norrköpings kulturstipendium till Moa Martinssons minne. Från näringslivet kom bland annat Magnus Malm från Magnentus, som fått byggbranschens pris för Sveriges bästa husfasad.

Värdar för middagen var kommunfullmäktiges ordförande Olle Vikmång (S) samt kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Kontakt
Kultur- och fritidskontoret

Wilhelm Wibergs gata 174
601 81 Norrköping Norrköping