De Geers skola

De Geers skola ligger centralt i Norrköping vid Södra Promenaden, Norrköpings ”skolgata”. Skolan, som är en av Norrköpings äldsta skolor, har en stor skolgård som inbjuder till mycket lek. Skolan är nyrenoverad och består av en huvudbyggnad och B-hus.
Vi har närhet till flera parker, museum och till Stadsbiblioteket.

De Geers skola. Foto: Norrköpings kommun

På skolan finns plats för ca 200 elever. Vi har verksamhet från förskoleklass till årskurs 3 med tillhörande fritidshem. I huvudbyggnaden har vi ett litet skolbibliotek. Idrott har vi i Gymnastikhuset, rakt över gatan.
Skoldagen börjar klockan 8:20 och slutar klockan 13:30.

IST och Skola 24 = information om schema, anmäla frånvaro, ansöka om ledighet:
IST Home Skola och Skola24 - Norrköpings kommun (norrkoping.se)

Vi som arbetar på De Geers skola är övertygade om att alla barn vill och kan lära. På De Geers skola utgår vi från en helhetssyn på eleven och elevens behov, intressen och tidigare kunskaper.

På skola arbetar cirka 25 medarbetare och en rektor. Vi arbetar i arbetslag, f-1 respektive 2-3. Vårt elevhälsoteam består av rektor, kurator, skolsköterska, speciallärare och lärare i fritidshem. Vårt trygghetsteam består av kurator och lärare i fritidshem.

Skolans personal har en bred och djup kompetens att leda elevernas lärande och utveckling.

Vår utbildning och undervisning utgår från nationella styrdokument. Lärarna planerar enskilt och tillsammans för att anpassa undervisning till hela elevgruppen.

Vi har höga mål för läsning och prioriterar arbete med elevernas läsförmåga och läslust. Elevernas kunskaper och utveckling i läsning kartläggs med stöd av LegiLexi.

Alla barn behöver rörelse för att må bra och lära sig mer. Skolan deltar i Rörelsesatsning i skolan - Östergötland (rfsisu.se) och har en utarbetad plan för hur vi skapar bättre förutsättningar för fysisk aktivitet både under skoldagen och på fritidshemmet. Vi samarbetar med olika föreningar för att eleverna ska komma i kontakt med lokala föreningslivet.

Vi har en helhetssyn kring våra elever. Vi ser barnet hela dagen, både i skolan och på fritidshemmet.

På De Geers skola delar vi värdegrunden om allas lika värde. En ömsesidig respekt finns mellan elev-elev, elev-vuxen och vuxen-vuxen. Vi arbetar för att alla barn och elever ska känna sig trygga i skolan därför har vi ett aktivt värdegrundsarbete och ett förebyggande trygghetsarbete. Trygghetsteamet utarbetar en plan mot kränkande behandling och diskriminering. Den revideras årligen. Den finns även i en enklare version som vänder sig till eleverna.

Tillsammans arbetar vi med STAR:

  • Språkbruk
  • Trygghet
  • Ansvar
  • Respekt

STAR ger oss olika uppdrag varje vecka, uppdrag kopplade till våra värdeord. Uppdrag som tränar oss att i handling göra bättre och bidra till en tryggare och bättre skola.

Se en film om STAR

Varje vecka genomförs klassråd i alla klasser. Då pratar klassen om undervisning, studiero och trygghet. Eleverna är med och påverkar klassens undervisning och arbetsmiljö.

Det finns också fritidsråd, biblioteksråd, matråd och elevråd.

Tillsammans arbetar vi fram skolans ordningsregler.

Vid läsårsstart bjuds alla vårdnadshavare in till föräldramöte. Mentorerna skickar hem veckobrev och rektor skriver månadsbrev till alla vårdnadshavare.

Varje elev leder sitt utvecklingssamtal tillsammans med mentor och vårdnadshavare. Det förs kontinuerliga samtal mellan pedagoger, elever och vårdnadshavare kring elevernas utveckling och måluppfyllelse.

I förskoleklassens arbete går lärande och lek hand i hand. Varje barn ska lära sig och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar i en miljö som är trygg, lekfull och stimulerande.
Vi arbetar med stationsarbete och lägger mycket fokus på att utveckla det svenska språket. I matematik arbetar vi med metoden TRR – tänka, räkna, resonera och TUFF för de elever som behöver extra stöd. Elevernas kunskaper kartläggs med hjälp av Skolverkets kartläggningsmaterial ”Hitta språket” och ”Hitta matematiken.

Syftet är att tidigt ge stöd för undervisning och redskap för att identifiera elever som behöver extra utmaningar eller anpassningar. Vi jobbar även utifrån Bornholmsmodellen som innehåller varierande och utvecklande språklekar.

Så här kan en dag i förskoleklass se ut:
8:20-10:20: Lektionspass innehållande morgonsamling, rörelsepaus, ämnesövergripande lärande och relationsskapande via stations- och temaarbete. Avslutas med gemensam fruktstund.
10:20- 11:20: Utevistelse
11:20-12:00: Högläsning
12:00-12:30: Lunch
12:30-13:30: Lektionspass liknande förmiddagen men avslutas med samling och återkoppling av dagen.

Här kan du ta del av kommunens information om förskoleklass:
Förskoleklass eller skolstart för sexåringar - Norrköpings kommun (norrkoping.se)

Fritidshemmet är till för elever i förskoleklass upp till år 3. Fritidshemmet är uppdelat på två avdelningar, Vagnen (i huvudbyggnaden) och Spåret (i B-huset). Fritidshemmet öppnar klockan 6:15 och stänger klockan 18.

Fritidshemmet stimulerar elevernas utveckling, fördjupar deras kunskaper och erfarenheter, bidrar till en meningsfull fritid och ger social gemenskap.

Fritidshemmet arbetar tillsammans med skolans övriga verksamhet för att utveckla elevernas demokratiska värderingar och förmåga att lösa sina egna konflikter samt upprätthålla goda sociala relationer. Fritidshemmet driver rörelsesatsning med utomstående aktörer vilket främjar elevernas motoriska utveckling och hälsa.
Fritidshemmet samverkar med skolan för att erbjuda eleverna meningsfulla raster med strukturerat innehåll.

För de som har 8-timmarsplats erbjuder vi tisdag till torsdag klockan 13:30-16 samt fredag 13:30-14.

Så här kan en eftermiddag på fritids se ut:
13:30 Utelek.
14:20 Mellanmål.
14:40 Lek inne och arbete med årshjulet.
15:30 Alla på avdelning är tillsammans. Elever väljer själva lek ute eller inne.
16:30 Sammanslagning båda avdelningarna. Lugna aktiviteter tex. läsning och rita.

Här kan du ta del av kommunens information om fritidshem:
Fritidshem - Norrköpings kommun (norrkoping.se)

Under skoldagen serveras lunch och på fritidshemmet serveras frukost och mellanmål, på loven även lunch. De elever som ska äta frukost måste vara på plats senast 7:30.
Vår mat kommer från De Geergymnasiets kök på Lennings.
De flesta barn behöver fylla på med extra energi under dagen så därför är det bra att alltid skicka med en frukt.

Här kan du ta del av kommunens information om skolmaten:
Skolmatsedel - Norrköpings kommun (norrkoping.se)

Eventuell specialkost ska ansökas här:
Specialkost i förskola och skola - ansökan - Norrköpings kommun (norrkoping.se)

Mer om De Geers skola

Beskrivning: En F-3-skola i centrala Norrköping

Årskurser: F-3, Fritidshem

  • Rektor

Marika Andersson
011-15 39 64
Skicka e-post

Skoladministratör
Carina Andersson
072-462 56 18
Skicka epost

Fritidshem
072-465 28 93

Sjukanmälan skola
Appen Skola24

Sjukanmälan fritidshem
Appen IST Home Skola

Skolsköterska
Åsa Wilhelmsson
011-15 38 81

Kurator
Petra Johnson
011-15 54 41

Hitta till De Geers skola

Dokument