Frivilligcentralen

Frivilligcentralen bildades 1996 och har sedan dess varit en viktig aktör och mötesplats för boende i Norrköpings kommun. Föreningen är politiskt och religiöst obunden och välkomnar därför alla människor.

Man kan bli medlem både som enskild och förening men det är inget krav vare sig för att engagera sig som frivillig eller för att få hjälp. Frivilligcentralen är glada över det goda samarbetet och stödet som ges från Norrköpings kommun.

Syftet med Frivilligcentralens verksamheter och insatser är att samordna och förmedla frivilligt socialt arbete i Norrköpings kommun samt att fungera som en social arena för människor som är i behov av gemenskap, stöd och uppmuntran. Genom våra olika frivilliginsatser främjas hälsa, mångfald och delaktighet!

Målet med Frivilligcentralens verksamhet är att bryta ensamhet och skapa gemenskap mellan människor. Frivilligcentralen ska vara en mötesplats för alla.

Frivilligcentralen kan bland annat hjälpa till med:

  • Ledsagning vid sjukhusbesök, promenader, utflykter, enklare inköp, riksfärdtjänst med mera.
  • Kontinuerlig kontakt med en och samma frivillig för fika, promenader, pratstunder med mera. Det kan exempelvis handla om en Äldrevän, Telefonvän, Språkvän, Stödkompis, Måltidsvän eller Familjestöd.
  • Högläsning på något av Norrköpings äldreboenden

Telefontid

Måndag, tisdag och torsdag mellan klockan 9.00-12.00 finns våra telefonvärdar på plats och tar gärna emot ditt samtal på telefonnummer 011-15 18 15. Känner du dig ensam, orolig eller bara vill småprata med en annan medmänniska så finns våra telefonvärdar där för dig.

Telefonvärdarna har öppet fram till midsommar därefter infaller sommarledighet fram till första augusti.

Du som vill engagera dig

Enskilda, grupper, föreningar eller företag som vill förverkliga idéer och engagemang är välkomna att ta kontakt med frivilligsamordnare Johanna Forsell.

Du som vill ha hjälp

Du som behöver hjälp kan ta kontakt med Frivilligcentralen. Våra telefonvärdar når du på telefonnummer 011-15 18 15 på måndag, tisdag och torsdag klockan 9.00–12.00 och de tar gärna emot ditt samtal. Till våra telefonvärdar kan du höra av dig om du har önskemål om ledsagning, har frågor eller om du bara vill småprata lite.

Du kan även ta kontakt med vår Frivilligsamordnare Johanna Forsell på telefonnummer 011-15 18 34 om du har ytterligare frågor eller funderingar.

Frivilligarbete ska vara ett komplement till bistånd som samhället erbjuder och till betaltjänster som till exempel fönsterputs eller flytthjälp.

Du som har ersättning från Försäkringskassa, Arbetsförmedling eller kommun

Prata med din handläggare om du har ersättning från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen eller kommunen samtidigt som du engagerar dig i frivilligarbete. Du och din handläggare kan komma överens om vilka uppdrag som du kan ha samtidigt som du får ersättning.

Vi i Östergötland har tagit fram riktlinjer för dig som vill engagera dig frivilligt och har ersättning.

Kontakt
Kontakt Norrköping
Norrköpings kommun

Förvaltningshuset Rosen
Trädgårdsgatan 21
602 42 Norrköping

Besökstider:
Måndag-fredag 08.30-16.00

Telefontider:
Måndag-fredag 08.00-16.00