Viktig information om kommunens badplatser Just nu avråder kommunen bad vid Lindö strand och Ensjön. Mer information hittar du här

Smartoteket

Inspirationsmiljö för vardagsteknik

Här kan du få tips och råd som kan bidra till ökad aktivitet, delaktighet, självständighet och trygghet. Här visas allt från enkla, smarta vardagsprodukter och hjälpmedel till mer avancerad teknik och bostadsanpassningar.

Filmen togs fram för att visas på Norrköpings digitala seniormöte 2021

Här kan du:

  • hitta nya rutiner och alternativa lösningar
  • få inspiration till hur du kan anpassa ditt hem
  • se och prova hjälpmedel
  • få tips på smarta vardagsprodukter
  • hitta lösningar för en självständig vardag

Besök oss

Om du eller någon du känner kan behöva något som underlättar vardagen är ni välkomna till oss på våra öppettider. Vi som arbetar på Smartoteket är arbetsterapeuter från vård- och omsorgskontoret.

Vi välkomnar också verksamheter, utbildningar, föreningar och organisationer till bokade besök. Vi kan också komma till er för att berätta om vår verksamhet, hör av er så berättar vi mer!

Tips på hjälpmedel och lösningar

Appen Loopeli gör det enkelt att vara självständig i sin kontakt med nära och kära. Installeras på en valfri surfplatta. Genom ett enkelt och pedagogiskt gränssnitt med stora knappar och symboler kan man koppla upp sig med videosamtal, ta emot meddelanden med bilder och även lyssna på några egenvalda radiokanaler. Den fungerar genom ett privat nätverk (abonnemang) av inbjudna och godkända kontakter.
Det gör den till en säker kommunikationskanal utan oro för skräpmail, telefonförsäljare och bedragare.

Appen kan även användas som en telefonloggbok för anhöriga. Där kan man se vem och när huvudpersonen blev kontaktad senast.

Vill du testa hur appen fungerar för dig? Då är du välkommen in till Smartoteket!

Ibland innebär en funktionsnedsättning att man känner sig begränsad i köket och inte klarar av att genomföra det man vill och är van vid. Det kan vara på grund av försämrad greppförmåga, handstyrka och känsel. Som tur är finns det flera produkter och hjälpmedel som kan göra det lättare i köket vid matlagning och måltidssituation.

En möjlighet är att använda anpassade köksredskap så som kniv, sax, stekspade, osthyvel, potatisskalare, automatisk visp. Dessa produkter med ergonomiska och greppvänliga handtag ger mindre belastning på lederna i händer, armar och axlar och kan göra att du klarar matlagningen på ett enklare sätt. Det finns även olika burk- och flasköppnare att använda om det är svårt att öppna burkar och lock i vardagen.

Att kunna hålla sina bestick själv är förutsättningen för att kunna äta självständigt. Smartoteket har ett brett utbud av diverse produkter som underlättar detta.

Välkommen in för att se och testa våra produkter!

Att känna sig osäker kring tid och datum kan skapa otrygghet för personer som upplever svårigheter med detta. Då kan en kalenderklocka som ger extra hjälp att hålla reda på
tid och datum vara till stor nytta.

Dessa kalenderklockor visar information om tid, datum, veckodag och dessutom en dygnsorientering, dvs. om det är morgon, förmiddag, eftermiddag, kväll eller natt. Med ett klick på skärmen läses informationen upp.
Det finns även en variant som visar dagens händelser om det önskas. Dessa händelser visas då på skärmen i text/bild och med möjlighet till intalade påminnelser på bestämda tider. Anhöriga eller personal kan hjälpa till att hålla kalendern uppdaterad genom fjärrstyrning.

Klockorna finns på 27 olika språk.

Är du nyfiken på att se hur bordsklockorna ser ut och fungerar i verkligheten, välkommen till Smartoteket.

Om man kan är det viktigt att man kommer ut och rör på sig och tar dagliga promenader. Att känna sig trygg i att hitta hem, är ofta en förutsättning för att våga sig ut och lämna hemmet.
Med dagens smarta mobiltelefoner finns det GPS-tjänster ”dela plats” som möjliggör att veta var en person befinner sig om man tillåtit den tjänsten. De som inte har eller klarar av en sådan telefon kan istället vara hjälpt av någon typ av GPS-klocka med larm.
Marknaden erbjuder många varianter på detta, utrustade med flera olika smarta funktioner.

  • Användaren kan genom att hålla in en knapp själv larma, utifall man känner sig vilsen eller något oförutsägbart inträffar.
  • Larmet går till ett eller flera förutbestämda telefonnummer.
  • Direkt platsvisning, se på karta i appen var din anhörig befinner sig.
  • Tvåvägskommunikation – samtal mellan användaren och det uppringda numret.
  • Trygghetszon gör att den larmar när användaren förflyttar sig utanför ett markerat säkerhetsområde.
  • Fallsensor gör att den larmar om användaren faller.

Ett mobilt trygghetslarm är en trygghet för både användare och anhöriga.

Vill du veta mer om mobila trygghetslarm med GPS funktion? Varmt välkommen in till Smartoteket.

Tid är ett begrepp som kan vara svårt att förstå sig på, då samma tidslängd kan tyckas kort när man gör något roligt och som väldigt lång när man gör något mer ansträngande eller mindre lustfyllt. Tid är också något de flesta med tiden lär sig att få en inneboende känsla för. Men det är inte så för alla, och alla är barn i början.

Vi svänger oss också med många olika ord och uttryck för att beskriva en tidpunkt som kommer inträffa längre fram. Vi säger till exempel; sen, om en stund, strax eller om en kvart, för att beskriva samma tillfälle.

För att tydliggöra tiden kan vi visualisera den med hjälp av ett hjälpmedel.
Det kan göras med hjälp av en ljusstapel där en ljusdiod i taget släcks och man ser att tiden sakta krymper.
Eller så kan det tydliggöras med ett fält som också det krymper vart efter minuterna går.

Hjälpmedlet kan skapa känslan av kontroll och förbereder användaren för det som ska hända.
Att tydliggöra tiden på detta vis kan göra det lättare att kommunicera tid. Underlätta för användaren att orka hålla ut en viss tid, alternativt kunna avbryta den aktivitet man håller på med när signalen ljuder.

Bästa sättet att hålla reda på sina saker är att ha var sak på sin plats. Vi är olika bra på detta. Om du är en person som brukar behöva leta i dina jackor, väskor och i hemmet efter dina nycklar, din mobiltelefon eller din plånbok så finns det smarta produkter och lösningar som hjälper dig att hitta snabbare.

Med keyfinders ”nyckelfinnare” kan du sätta en nyckelring på dina nycklar, i ditt mobilfodral eller i myntfacket på plånboken. Nyckelringen är kopplad till en färgkodad fjärrkontroll och när du klickar på den så kommer nyckelringen avge en signal.

Ett annat alternativ på keyfinder är Chipolo som är kopplad till en app för att lokalisera ditt borttappade föremål. Finns föremålet inom räckvidden spelas en ljudsignal, annars ser du på en karta i mobil-appen var föremålet senast befann sig. Tvärtom kan du med ett dubbla tryck på nyckelringen hitta din mobil.

Kom gärna in och testa hos oss på Smartoteket.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Kontakt

Smartotek

Ingång via Butik Makalös
Drottninggatan 32
602 24 Norrköping

Besökstider:
Tisdagar klockan 12-16 Torsdagar klockan 10-13

Telefontider:
Tisdagar och torsdagar kl. 9.00-16.00