Eldning

Här hittar du information om eldning inomhus och utomhus och vad du som blir störd av rök kan göra.

Eldning inomhus

Tänk på att det oftast krävs bygglov eller anmälan för eldstad. Även sotaren ska godkänna installationen.

Får din granne olägenheter av din eldning kan byggnads- och miljöskyddsnämnden i värsta fall besluta om eldningsförbud, oavsett om pannor och installationer har bygglov.

Byggnads- och miljöskyddsnämnden har tagit fram Riktlinjer för småskalig vedeldning.

Riktlinjer för småskalig vedeldning Pdf, 94.1 kB.

I många fall kan klagomål förbyggas genom att elda på rätt sätt. Det är då viktigt att det endast är ved som eldas i kaminen. Genom att ha en snabb upptändning med mycket syre och värme minimerar man rökbildningen.

Avfall såsom äggkartonger, wellpapp och plast orsakar skadlig och tjock rök och ska alltid undvikas. Det är också viktigt att veden som eldas är ordentligt torr, ved ska inte huggas och eldas under samma år.

Läs om regler för sotning på Räddningstjänsten webbsida

Kontakta sotare

Eldning utomhus

Från och med den 18 februari 2025 ändras avfallsförordningen gällande eldning av park- och trädgårdsavfall. Ändringarna innebär bland annat att fastighetsinnehavare under vissa förutsättningar kan få elda avfallet.

Hur ska vi hantera trädgårdsavfallet?

Det bästa sättet att hantera avfallet är att kompostera det på den egna fastigheten. Att kompostera trädgårdsavfallet är ett bra sätt att återvinna näringen utan att man sprider föroreningar som PAH och dioxiner som kan bildas när man eldar organiskt material. Tips för att ta hand om park och trädgårdsavfall:

  • Gräsklipp, löv och liknande kan klippas ner det i gräsmattan eller ett användas till täckmaterial under buskar.
  • Ris från att ha trimmat buskar och träd kan klippas ned eller köras i kompostkvarn för att sedan komposteras.
  • Stora grenar kan sågas upp, klyvas och torkas för att sedan användas vid eldning i kamin/öppen spis, eldkorg, grill, lägerbrasa, bastu, badtunna eller liknande.
  • Park och trädgårdsavfall kan också sorteras ut och lämnas till återvinningscentral.

Får vi elda park- och trädgårdsavfall?

Som fastighetsinnehavare får du från den 18 februari 2025 elda park- och trädgårdsavfall om;

  • avfallet har producerats på fastigheter eller på närliggande fastigheter,
  • eldning är en lämplig hantering,
  • eldningen sker i mindre omfattning och på ett sätt som medför endast ringa eller helt tillfälliga störningar i närområdet, och
  • det inte strider mot kommunens lokala föreskrifter.

Enligt de lokala hälsoskyddsföreskrifterna får inte trädgårdsavfall eldas utomhus inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser under tiden mars – maj samt september – november. Valborgsmässoeld är undantagen från föreskriften.

Hitta Returpunkter

Backyard burning – information om avfallseldning från miljösamverkan i Västra GötalandPdf, 8.2 MB. (Pdf, 8.2 MB)

Råd och anvisningar för naturvårdsbränningar i Norrköpings kommun

Majbrasa

Om eldningen sker i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning med ett tillstånd enligt ordningslagen och tillståndet omfattar eldning så får utsorterat trädgårds- och parkavfall eldas.

Kontakta Polisen för att se vilket tillstånd du behöver för att arrangera en sådan tillställning.

Mer information om eldning

De flesta klagomål på eldning kommer från grannar som upplever röken som störande. Hur mycket rök som bildas beror oftast på hur och vad man eldar. Eldar man på rätt sätt med torr, finkluven ved och med god syretillförsel är problemen oftast små. Med ackumulatortank kopplad till pannan behöver man inte elda lika ofta och störningarna blir mindre.

Rökutvecklingen kan minska avsevärt när du eldar på rätt sätt. Små portioner, torrt bränsle och god syretillförsel minskar röken.

Störningar uppkommer när du:

Eldar vid fel tidpunkt

Anledningen till begränsningarna för när man får elda, är att många människor upplever besvär med rök. Kompostera eller lämna avfallet till en Returpunkt istället.

Eldar i fel vindriktning

Elda inte när det blåser. Speciellt inte om det blåser mot någon granne.

Eldar avfall

Det är förbjudet att elda avfall. Behandlat trä, gummi och plast bildar dessutom giftiga och miljöfarliga gaser när de brinner. Tänk på att virke som du vill bli av med räknas som avfall. Eldning av avfall klassas som miljöbrott och åtalsanmäls.

Alla pannor som eldas med ved ska ha ackumulatortank. Alla pannor som installeras ska dessutom vara miljögodkända.

Kaminer och kakelugnar som installeras ska vara miljögodkända.

Installation av äldre kakelugnar och kaminer kan i vissa fall tillåtas. Kontakta samhällsbyggnadskontoret, avdelningen miljö- och hälsa först.

Störs du av rök från grannen?

Störs du av rök från en granne ska du i första hand kontakta den som orsakar problemet. De flesta problem kan lösas redan här.

Det är viktigt att du börjar med att själv berätta om problemet för den som orsakar störningen, annars kommer vi inte att kunna hjälpa dig med ditt problem.

Innan du lämnar in ett klagomål, skriv dagbok under två veckor när röken kommer in i din bostad och hur länge du känner lukten. Om röken bara kommer in när du har fönster eller dörr öppen, eller bara känns utomhus, kommer vi inte kunna hjälpa dig.

För att vi ska kunna hjälpa dig måste röken komma in i din bostad flera gånger i veckan, under längre tid än en halvtimme.

Om det inte blir bättre trots påpekanden kan du använda vår e-tjänst för att lämna in klagomål när du upplever en störning eller besvär som kan ge skada på människors hälsa eller i miljön. E-tjänsten kräver ingen inloggning eller signering för att ge möjligheten att vara anonym.

Lämna klagomål inom miljö, hälsoskydd och livsmedel

När vi har fått in ditt klagomål kontaktar vi oftast dig för att få mer information. Om vi bedömer att klagomålet kan vara befogat enligt miljöbalken, kontaktar vi den som orsakar problemet. Efter det får den som orsakar problemet några veckor på sig att ta hand om klagomålet och sedan redovisa för oss vad som gjorts för att lösa problemet. Vi skickar även ut blanketten som du fyllt i så att den som orsakar problemet får ta del av det du skrivit.

När den som orsakat problemet, har gjort åtgärder måste du kontakta oss igen om du fortfarande tycker att problemet finns kvar. Om vi inte hör något mer från dig antar vi att problemet har löst sig och vi avslutar ärendet.

Kontakta oss igen om du inte är nöjd

Om du inte är nöjd med åtgärden ska du kontakta oss igen så gör vi en ny bedömning av ärendet. I vissa fall gör vi en inspektion hemma hos dig. Vi utför ingen mätning utan gör en bedömning om ärendet ska tas vidare. Om vi bedömer att klagomålet är obefogat avslutar vi ärendet. Då kan du få ett beslut som du kan överklaga.

Kontakt

Samhällsbyggnadskontoret

Förvaltningshuset Rosen
Trädgårdsgatan 21
601 81 Norrköping

Kontakta miljö och hälsa

I webbformuläret kan du skicka in dina frågor som handlar om miljö och hälsoskydds verksamheter.