Gustav, vårdare

Möt 20-åriga Gustav, en blivande miljövetare som kombinerar studier med timvikariat inom vård och omsorg. Han jobbar just nu som vårdare på en gruppbostad för vuxna personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Jobbet som vårdare har gett mig förståelse för dom som har behov av hjälp i vardagen.

Gustav jobbar som timvikarie på gruppbostaden Dalviksgatan 71G. Han började som timvikarie under vintern 2023 och tycker att det är väldigt intressant att lära sig mer om psykiska sjukdomar och hur det påverkar en människas vardag.

Beskriv din upplevelse av rekryteringsprocessen?
– Den var väldigt smidig faktiskt! Jag skickade in min ansökan genom ansökningssidan och efter det blev jag kallad till intervju. Det var en digital videointervju vilket var väldigt praktiskt. Efter att jag fick jobbet blev jag uppbokad på introduktion.

Hur gick introduktionen till?
– Jag fick gå två introdagar, en introdag var på dagen och en på kvällen. Under introdagarna gick vi igenom en checklista för att lära sig de olika rutinerna som finns kring de olika arbetsområdena som hygien, tider och rapportering. Vi gick även igenom vad man ska tänka på när man skriver i journal och vårdplan. Jag fick erbjudande om att gå fler introdagar, men jag tycker att två dagar var lagom.

Vad var det som lockade med att arbeta inom vård och omsorg?
– Jag har en kompis som har pratat väldigt gott om att arbeta inom vård och omsorg. Det verkade kul, och det var det ju också!

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Jag kommer in, byter om och tvättar händerna. Sen kollar jag över dagsplaneringen för att se vad som ska göras under dagen, det kan vara allt från medicindelegering till matlagning. Klockan kvart i tre varje dag ger vi rapport över enheterna, för att få koll på läget. Arbetsdagen avslutas alltid med att ge rapport till kvälls, natt eller- dagpersonalen.

Vad är det bästa med ditt arbete?
– Jag är en väldigt social person så jag uppskattar allra bäst den sociala biten med både personal och brukare, det gör att det blir kul på jobbet. Som timvikarie är det väldigt smidigt att kunna bestämma vilka dagar man kan jobba. Är man en flexibel person som kan ställa upp med kort varsel får man väldigt mycket bokningar.

Vilka lärdomar och erfarenheter har ditt arbete gett dig?
– Väldigt mycket! Jobbet som vårdare har gett mig förståelse för dom som har behov av hjälp i vardagen. Innan har jag inte tänkt så mycket på hur personer med psykiska nedsättningar har det i vardagen. Man får en syn på det först när man jobbar med det.

Vad är ditt tips till andra som funderar på att jobba med vård och omsorg?
– Att testa på det! Jag trodde att det skulle vara jätteproblem med omvårdnad men jag tänker inte så på det nu längre. Jag ska plugga miljövetenskap och det här är ett perfekt jobb att ha bredvid studierna. För dig som funderar på att studera och vill ha ett jobb samtidigt så är det optimalt.

Beskriv ditt arbete med tre ord?
– Socialt, roligt och Intressant. Det är väldigt intressant att lära sig mer om psykiska sjukdomar och hur det påverkar en människas vardag.

Är du eller någon du känner intresserad av att jobba som tim- eller semestervikarie?

Här hittar du mer information