Kajsa, vårdbiträde

Möt 21-åriga Kajsa som är en av våra kompetenta sommarvikarier inom vård och omsorg. Hon sommarjobbar just nu som vårdbiträde på ett LSS-boende för äldre.

Det bästa med mitt arbete är att man får så mycket tillbaka från brukarna när man hjälper dem. Det är så mycket mer än att göra sina arbetsuppgifter!

Kajsa började som sommarvikarie på LSS-boendet på Eknäsgatan 44 under sommaren 2020 och har jobbat varje sommar sedan dess. Hon har även jobbat extra som vårdbiträde på ett demensboende i Göteborg, då hon studerar till sjuksköterska på Högskolan Väst när hon inte jobbar.

Hur kommer det sig att du började som vårdbiträde?
– Jag sökte vikariat 2020 genom kommunen. Jag visste inte vad jag ville sommarjobba som och jag visste att det fanns mycket jobb inom vården. Det visade sig att jag tyckte det var kul att jobba inom vården och jag är nöjd med att jag tog beslutet att söka jobbet!

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– En vanlig arbetsdag varierar mycket, men vissa rutiner är alltid samma. Man väcker de boende när de önskar att komma upp, hjälper dem med omvårdnaden och ger mediciner och tar fram frukost. Under dagen hittar man på olika aktiviteter, både stora som små, och hjälper de boende med omvårdnad när det behövs. Man sitter mycket ner och pratar och umgås med dem äldre och ser till att de får en bra dag! På kvällen ger man mediciner och kvällsmål, och sedan hjälper man de boende att lägga sig när de önskar.

Vad är det bästa med ditt arbete?
– Det bästa med mitt arbete är att man får så mycket tillbaka från brukarna när man hjälper dem. Det är så mycket mer än att göra sina arbetsuppgifter, man måste också se till att personerna trivs, mår bra och att de inte känner sig ensamma eller ledsna.

Vilka lärdomar och erfarenheter har ditt arbete gett dig?
– Mina lärdomar och erfarenheter jag tar med mig är att se olikheter hos människor och att det är viktigt att respektera alla olika individers behov.

Vad är ditt tips till andra som funderar på att jobba med vård och omsorg?
– Mina tips till andra som funderar att börja jobba inom vården är att man måste tänja lite på sina gränser och våga vara öppen för människors olikheter.

Beskriv ditt arbete med tre ord?
– Om jag ska beskriva mitt jobb med tre ord är det: lärorikt, utvecklande och humörhöjande!

Är du eller någon du känner intresserad av att jobba som tim- eller semestervikarie?

Här hittar du mer information