Beredskapstips: Säkra din tillgång till mat

I en artikelserie belyser Norrköpings kommun hur du kan öka din beredskap. Detta för att fler ska känna sig trygga och rustade om något oförutsett händer, som längre strömavbrott, översvämningar eller IT-störningar. Den här delen handlar om att ha tillgång till och kunna laga mat.

Publicerad

Visste du att du ska kunna klara dig utan samhällets hjälp i en vecka vid en eventuell kris? Kroppen klarar sig ganska länge utan mat, men du börjar snabbt både tänka och må sämre.

Det är viktigt att ha tillgång till mat som klarar sig i rumstemperatur och utrustning som du kan laga maten med utan el. Det kan vara en grill, sprit- eller stormkök.

Gör så här

  • Använd stormkök eller grill för att öva på att laga mat utomhus.
  • Skaffa ett hemberedskapsförråd med mat som håller sig länge.
  • Ta som vana att köpa hem en extra vara då och då när du handlar för att bygga upp ett krisförråd hemma. Handla sånt du vet att du tycker om och skulle kunna äta vid en kris.

Checklista för bra krismat

  • Har lång hållbarhet.
  • Behöver inte kyl eller frys.
  • Kräver lite eller inget vatten vid tillagning.
  • Går snabbt att laga, viktigt om du lagar mat på spritkök.
  • Ger mycket energi. Vid en längre kris är det viktigt att komplettera med nötter och torkad frukt för att få tillräckligt med energi.

Preppa med liten budget

  • Öva varje dag på att laga mat av det som finns hemma.
  • Storpack är alltid billigare, kan du dela med någon?
  • Lär dig att laga mat från grunden. Kål, potatis, lök och morötter är billigt.
  • Plocka och ta vara på bär, svamp och vinteräpplen.
  • Exempel på prisvärda livsmedel är krossade tomater, syrade grönsaker, linser, bönor, knäckebröd och havregryn.
  • Skaffa kol för att kunna använda utomhusgrillar i bostadsområdet om strömmen gått.

Läs mer

Tillgång till mat i kris (MSB)

Krisrecept (MSB)

Tips till matförrådet (Livsmedelsverket)

Norrköpings kommuns samlade tips på vad du bör ha tillgång till hemma – och hur du skapar en krisplan