Förslag till vattentjänstplan
för Norrköpings kommun

Norrköpings kommun har det senast året tagit fram sin första vattentjänstplan som nu är färdig för samråd. Vattentjänstplanen är en lagstadgad plan som alla kommuner i Sverige måste ha. Kravet på att kommunen ska ha en vattentjänstplan är nytt och trädde i kraft vid årsskiftet 2022/2023.

Publicerad

Vy över Slottshagens avloppsreningsverk Foto: Fotograf Ristenstrand

Norrköpings kommuns vattentjänstplan visar hur kommunen långsiktigt planerar för att tillgodose behovet av allmänna vattentjänster och vilka åtgärder som behöver vidtas för att säkra de allmänna vattenanläggningarnas funktion vid extrema väderhändelser. I planen redovisas också områden som kommunen bedömer har behov av kommunala vattentjänster och där kommunen planerar utbyggnad av den allmänna vattenanläggningen, detta beskrivs i en VA-utbyggnadsplan. VA-utbyggnadsplanen kommer att ersätta dagens VA-plan. Vattentjänstplanen ska efter samråd antas av kommunfullmäktige.

Förslaget till Vattentjänstplan är framtagen i en projektgrupp bestående av representanter från Nodra AB och samhällsbyggnadskontoret. En bredare grupp på Nodra och samhällsbyggnadskontoret har också bidragit med synpunkter i en intern remissrunda.

Samrådet pågår från den 24 juni till och med den 23 augusti 2024.

Förslaget till Vattentjänstplan för Norrköpings kommun 2025–2037 hittar du här