Gör en historisk vandring i Syltenområdet

Publicerad

Vad vet du om hamn- och industriområdet Sylten? Stadsdelen har spelat en stor och viktig roll i Norrköpings historiska utveckling vad gäller både industri, kraftproduktion, kultur och rekreation. Och i framtiden är området tänkt att bli en attraktiv innerstadsmiljö!

Restaurangterass på Syltenberget

Restaurangterass på Syltenberget, år 1906

Använd appen Norrköping Go

Syltenområdet sträcker sig mellan Östra Promenaden-Sjötullsgatan-Surgatan-Lindövägen. Där kan du nu göra en historisk vandring mellan choklad, wettexdukar och kraftverk genom appen Norrköping Go.

När du har laddat ner och installerat appen kan du välja att göra vandringen fysiskt, eller bara klicka dig igenom bilder och information hemifrån.

Bild på karta från appen Norrköping Go

Område med intressant historia

- I skuggan av gamla industrilandskapet är Syltenområdet inte lika känt, men det har också en intressant historia med flera stora internationella företag. Genom vandringen i Norrköping Go får du även veta att det var här man började producera el för spårvagnarna samt att det varit en plats med fina villor, kultur och festligheter, säger Martin Heidesjö.

Nu har många industribyggnader sedan länge omvandlats till kontor, skolor och andra verksamheter. Idag passerar fler än vanligt genom området, eftersom man hänvisas till Sjötullsgatan under tiden som Östra Promenaden är avstängd.

Spårvagnshallarna i Syltenområdet

Spårvagnshallarna i Syltenområdet någon gång före 1958 (Norrköpings stadsmuseum)

Innerstadsmiljö i framtiden

Sylten kan bli nästa stora område att omvandla till attraktiv innerstadsmiljö, efter Inre hamnen. Den byggnadsantikvariska utredningen som varit underlag för historievandringen har varit första steget i arbetet. Härnäst planeras fler utredningar, och att samtala med berörda fastighetsägare om hur området kan utvecklas. I en tänkt första etapp ingår Bråvallaverket och byggnaderna runtomkring.

- Ambitionen är att bevara så många som möjligt av de gamla, fina fabriksbyggnaderna som har kulturhistoriskt värde, och komplettera dem med nutida arkitektur. Men framtidens Sylten ska också bli mycket grönare än idag, för att skapa en grön och trivsam stadsmiljö. Allt detta kan bli möjligt i samarbete med fastighetsägare, hyresgäster och Norrköpingsbor i allmänhet, berättar Martin.

Läs mer om utvecklingen i Syltenområdet

Visionsbild för Triangelkvarteren och Bråvallaverket. Inre hamnen skymtar i bakgrunden.