Hur fungerar digital tillsyn hemma?

Hur fungerar det med digital tillsyn hemma hos någon? Vilka är fördelarna och hur går det till? Här kan du läsa om Maria som har digital tillsyn med kamera hemma hos sig.

Maria blev tryggare i hemmet med Digital tillsyn

Behovet av tjänster som ökar friheten i vardagen efterfrågas allt mer. Hemtjänstinsatsen Digital tillsyn ger inte bara ökad självständighet, den inkräktar inte heller på den personliga integriteten.

Digital tillsyn med kamera är en insats för dig som behöver tillsyn på natten. Med en trygghetskamera får du en ostörd sömn på natten, eftersom du slipper besök av hemtjänstpersonal som kan väcka dig. Tillsynen gör också att du kan känna dig mer trygg och självständig i ditt hem. Kameran visar bara platsen där du sover och slås endast på vid den tidpunkt då tillsynen ska ske, övrig tid är den avstängd.

Maria har haft Digital tillsyn i drygt ett halvår.

 • - För 7 månader sen beviljades jag tillsyn i form av kameratillsyn som ser om jag behöver hjälp. Eftersom jag läst om kameran när den installerades hos ensamboende i Norrland, visste jag att den fanns och fungerade mycket bra! Det blir ju som ett besök från hemtjänsten, fast utan att jag ser personen och utan att bli väckt. Jag har även larmknapp som hjälp men kameran gör att jag känner mig lite extra trygg i vetskapen att jag får hjälp, om jag till exempel ramlat, berättar Maria.
 • Biståndshandläggaren gör en bedömning innan om insatsen är aktuell just för dig och sedan sker installation av kameran vid den plats där du sover. Ni kommer också överens om vid vilka tidpunkter tillsynen ska ske och vad som ska ske om larmoperatören inte ser dig på din sovplats.
  •  
  • - Eftersom jag är yr och ostadig när jag går upp ur sängen, valde jag att de slår på kameran tidigt på morgonen, vid halv fem. Om de då ser att sängen är tom ringer de upp mig efter en kvart. Om jag inte svarar då åker de hem till mig och går in. De har samma slags nyckel som hemtjänsten har. Det känns väldigt tryggt att de har koll och att jag snabbt får hjälp när det verkligen behövs, säger Maria.
 • Larmoperatörerna har en särskild utbildning för tillsynen och tystnadsplikt. Varje tillsyn dokumenteras, men kameran kan inte spara bilder, filmer eller ljud. Kameran har en egen router och SIM-kort och du behöver inte ha wifi eller bredband i ditt hem.
  •  
  • - Jag rekommenderar absolut kameran till alla som är rädda för att ramla och bli liggande utan att kunna kalla på hjälp. Jag har fallit och brutit mig flera gånger och hade inte larmknappen på mig. Om du ska få en kamera installerad, välj den plats där du vet att du vinglar till eller blir ostadig. Välj sen den tid då du troligast är just där. Om jag fick skulle jag ha fler kameror där jag rör mig i hemmet, avslutar Maria.

Maria är nöjd med sin kamera och känner sig mer trygg i hemmet. FOTO: Privat

Relaterat