Fritidsgården ger ungdomarna kunskap för livet

”Tacksamhet. Trygghet. Gemenskap. Frinavet har verkligen vidgat mina vyer”, säger Abdisalan, 20 år, som gått från besökare till vikarie på fritidsgården i Navestad. Ramtin, 15 år, tycker att han lärt sig minst lika viktiga saker på fritidsgården som i skolan.

Två killar i tonåren tillsammans med en äldre kvinna framför en vägg med budskap om kärlek och respekt.

Abdisalan Hussein, Kerstin Wigren och Ramtin Rahmani.

Frinavets entré är belägen vid ett grönskande fält som möts av skog. Vitsipporna som nyss täckte marken börjar blomma ut och den här försommardagen väljer några ungdomar att vara ute och spela basket.
Frinavet upplever en boom just nu bland besökarna i åldern 9–12 år. En vanlig dag kommer drygt 70 personer och nyligen kom över hundra besökare. Bland de äldre ungdomarna ser de däremot ett tapp. Navestad och närliggande Hageby pekades så sent som i december 2023 ut som ett utsatt område av polisen.

Otryggheten märks mer bland tonåringarna. Det kan ge sig uttryck i att de inte besöker oss lika mycket nu. Vi jobbar mycket med att sprida till föräldrar att det är tryggare att gå hit, där det finns professionella vuxna, än att hänga någon annanstans. Föräldrar blir rädda och första instinkten kan bli att hålla ungdomarna hemma, men du kan inte låsa in en tonåring, säger fritidsgårdsföreståndare Kerstin Wigren.

En person i fritidsgårdströja spelar basket. I bakgrunden syns en röd tegelbyggnad, en asfalterad plätt, ett stort gräsfält och träd.

Utanför fritidsgården finns gott om plats för olika aktiviteter.

Den som besöker Frinavet blir välkomnad i entrén av någon av de fritidsledare som jobbar i de 900 kvadratmeter stora lokalerna. Här finns bland annat rum för sportaktiviteter, en danssal, musikstudio och ateljé.

Personalen har ett eget värdegrundskontrakt där det står att vårt arbete ska vara fritt från jargonger. Det är superviktigt. Vi kallar varandra vid namn, det är inte ”tjena brorsan”. Du är bra och välkommen som du är. Miljön är också viktig, att det är trivsamt, rent och snyggt, fortsätter Kerstin.

Fritidsgården erbjuder ett program med olika aktiviteter och personer som kanske inte skulle prata annars möts på ett naturligt sätt.

Du får testa nya grejer och se mer än bara Navestad, förklarar Abdisalan Hussein, som har återvänt till fritidsgården som personal efter att ha spenderat mycket tid där under sin skoltid.

Ung kille i svart tröja och glasögon.

Abdisalan Hussein har kommit tillbaka till Frinavet som vikarie.

Vi ska se vad du gör, vad du är bra på, vad du gillar. Men vi ska också vara aktiva och komma med idéer. Som fritidsledare måste vi hela tiden vara på tå, säger Kerstin.

En flitig besökare är 15-årige Ramtin Rahmani. För honom betyder både verksamheten och personalen mycket. Åtta personer i olika åldrar och med olika bakgrund och erfarenheter arbetar här för att ta emot barn och ungdomar.

Man lär sig mer här än i skolan, eller i alla fall andra saker. Vi är i köket, utvecklar språket ... Man får kunskap för livet, säger han och tillägger att han önskar att vissa lärare kunde se hur mycket mer en del ungdomar kan i den här miljön än i skolan.

Besökarna involveras i verksamheten genom ungdomsstyrelser och konceptet äldre leder yngre. De som vill får gå en ledarskapsutbildning och arbetar som hjälpledare på lov och vid större aktiviteter. Det är något som både Ramtin och Abdisalan har uppskattat.

Du lär dig ledarskap, allt du behöver kunna. Det är inte så enkelt, säger Ramtin Rahmani.

Kille i övre tonåren med svart hår som är kort på sidorna, det längre håret är uppsatt i en tofs bak på huvudet.

Ramtin Rahmani är med i Frinavets ungdomsstyrelse.

I ungdomsstyrelsen lär de sig hur en styrelse fungerar, men det är kanske inte det viktigaste. De blir förebilder för de yngre och pratar om hur man beter sig.

Vi har lärt oss att acceptera varandras åsikter, bli lyhörda och få en positiv inställning. Jag tycker också att det bildar karaktär och självständighet. Vi vågar ta plats och bygger självsäkerhet, säger Abdisalan Hussein.

Ungdomsstyrelsen anordnar bland annat barnkalas. De styr upp allt från planering till utförande. Kalasen och andra aktiviteter som är öppna för allmänheten, som valborgsfirande och familjedagar, är sätt att få in pengar till resor, så att alla ska ha möjlighet att följa med.

Vi ser att det ekonomiska gapet mellan de som har det gott och de som inte har det gott är väldigt stort. Det finns barn som är här varje eftermiddag och som vi upptäcker aldrig äter mellis. De är hungriga, men har inte ens en tia att handla för, säger Kerstin och förklarar att de då hittar lösningar som inte är utpekande.

Det har hänt att ungdomar som besöker fritidsgården har varit involverade i våldsdåd. Det gör ont och kan väcka tvivel hos personalen. Kerstin berättar om en viktig bekräftelse från en tidigare besökare, som numera är i 40-årsåldern.

Han kramade om mig och sa: ”Kerstin, du ska bara veta en sak, vi är många som har lyckats. De andra är en handfull. Kom ihåg det”. Man behöver höra det, för man hamnar ofta i ganska tuffa situationer. Vi känner dem som drabbas av våldsbrott men också de som begår dem. Det har varit tufft, säger hon.

När något har hänt är personalen extra uppmärksamma på signaler från ungdomarna och finns där för att lyssna när de är redo att prata, kanske under en aktivitet. Kerstin kommer in på tiden efter kravallerna i samband med koranbränningarna 2022.

Kvinna med ljust och lite grått, axellångt hår och glasögon.

Kerstin Wigren, fritidsgårdsföreståndare.

Det är viktigt för oss att arbeta utifrån en normalitet. Vi står här rakryggade och erbjuder trygghet. Vi jobbar på. Vi kände till ungdomar som hade varit med och kastat både det ena och det andra. Veckan efter klev de in här. Det pratade vi i personalen mycket om, hur vi skulle bete oss och agera.

Under åren har Frinavet tagit tydlig ställning mot våld och redan innan kravallerna planerade de för en fredsmanifestation i samarbete med andra aktörer, som en reaktion mot krig och oroligheter i omvärlden. Nu ägde den rum en vecka efter oroligheterna och fick en ny dimension.

Hela området slöt upp. Det var så mäktigt. Det är viktigt med stora gemensamhetsgrejer, där människor får någonting gott att prata om, säger Kerstin Wigren.

Just att göra saker tillsammans lyfter hon upp som en viktig ingrediens i det vardagliga arbetet.

Samverkan är a och o, att människor ser att vi är många vuxna från olika sammanhang som känner till varandra och jobbar för varandra. Det finns många goda krafter.

Relaterat