Vanliga frågor och svar om att vara uppdragstagare
De flesta har många frågor när de funderar på att bli uppdragstagare, både stora och små. Här besvaras några av de vanligaste. Har du andra frågor kan du få svar under en informationsträff.
Ja, det är inga problem!
Vi tar alltid hänsyn till önskemål och försöker matcha det utifrån till exempel barnets ålder och intressen, tidsåtgång och vad det kräver av dig. Det är viktigt att det känns rätt!
Som uppdragstagare får du bland annat kompetensutveckling, möjlighet att träffa andra uppdragstagare och stöd vid behov.
Det varierar hur barnen mår, men det är bra att vara förberedd på att barnen kan bära på jobbiga erfarenheter som sätter spår i hur de beter sig och känner sig.
Ja, det finns barn som behöver hjälp i så stor omfattning att det blir ett heltidsuppdrag. Då får du ett arvode som motsvarar en lön.
Det går att vara kontaktperson eller kontaktfamilj för flera barn eller ungdomar på hel- eller halvtid. Du kan också vara jour- eller familjehem på heltid.
Du blir kontrakterad uppdragstagare, inte anställd.
Kontaktpersoner och kontaktfamiljer kan göra uppehåll från träffarna. Det kan till exempel vara aktuellt om man ska på en semesterresa, men det är faktiskt vanligt att barnet får följa med istället.
Barn i familjehem ska vara en del av familjen, och följer med på planerade aktiviteter och semesterresor.
Som jourhem på heltid har du rätt till fem veckors semester varje år.
Det beror på dina förutsättningar, men många skulle säga att kontaktperson eller kontaktfamilj kan vara ett bra första uppdrag. En del familjer som idag är familjehem har börjat som kontaktfamiljer.
Vi gör alltid en helhetsbedömning utifrån din livssituation och dina förutsättningar att ta dig an det uppdrag du är intresserad av. Ålder är en av de faktorer som ingår i vår bedömning.
Vi gör alltid en helhetsbedömning utifrån din livssituation och dina förutsättningar att ta dig an det uppdrag du är intresserad av. Din sysselsättning och försörjning är en av de faktorer som ingår i vår bedömning.
Det beror på vilket uppdrag det gäller. Det kan också vara en fördel att du pratar ett språk som barnet pratar.
Du behöver kunna ha kontakt med kommunen och andra aktörer som är involverade i barnets liv. Då är det viktigt med kunskaper i det svenska språket och om det svenska samhället i stort.
Kontakt
Besöksadress
Vikboplan 11
Norrköping
Postadress
Socialkontoret
Familjehemsenheten
601 81 Norrköping