Nästa steg i Västgötebackens förvandling

Publicerad
Förstora bilden

Klicka på bilden för att se den större.

Västgötebacken och området runt kvarteret Mjölnaren har under de senaste åren genomgått en stor förvandling. Helt nya hus och parker har dykt upp på avrivna tomter och gamla industribyggnader har fyllts med nytt liv. Nu fortsätter förvandlingen i båda ändar av det populära stråket längs Västgötebacken.

Kvarteret Kroken

Mycket har hänt och fortsätter hända i kvarteret Kroken. Yllefabrikens första etapp, Fabrikshuset som byggdes i det befintliga gamla fabrikshuset stod klart 2019. Vid gaveln av den återbrukade fastigheten reser sig nu Sländan med sina 17 våningar. I mars 2024 beräknas den sista delen Kardan stå klar för inflytt.

Läs mer om Yllefabriken

Vid dessa hus byggs en park med terrasser ner mot Motala ström som beräknas stå klar vintern 2023/2024. Delar av parken kommer att häng över vattnet och kommer att bli en ny grön oas i Industrilandskapet i en miljö där historien möter framtiden.

Läs mer om parken i kvarteret Kroken här

Nya bostäder planeras vid Skvallertorget

Vid Skvallertorget pågår arbete med en ny detaljplan för att möjliggöra byggnation av nya bostäder bakom Café Sista Supen mot Bredgatan. Detaljplanen har varit på samråd och arbete pågår nu med att ta fram en Miljökonsekvensbeskrivning för att se hur byggnationen påverkar omgivningen.

Läs mer om planarbetet för Mjölnaren 14 och 15 samt Bergsbron 7 här

Kärleksparken ska bli tillgänglig för alla

Just nu pågår planering för att kunna bygga om Kärleksparken för att göra den tillgänglig för alla. I filmen nedan finns förslag på hur parken kan utformas.


Ny restaurangbyggnad

Många har undrat om vad som händer vid Café Solsidan. Här är planen att bygga en ny restaurangbyggnad längs med Västgötegatan med en uteservering ner mot Kärleksparken. Länsstyrelsen har sagt okej till planerna som innebär lägre byggnad som utseendemässigt ska gå hand i hand med den intilliggande ABF-gården.

Det kommer mera

Det dröjer fortfarande några år innan hela området runt Västgötebacken är färdigt. Förutom de projekt som nämnts ovan planerar Gamlebro längre fram för ytterligare bostäder i hörnet Garvaregatan/Västgötegatan. Och Ståhlboms kvarn kan i framtiden fyllas med nytt liv. Det sista som görs är att Västgötagatan och Bredgatan ska få ny markbeläggning, men innan det arbetet kan påbörjas behöver byggtrafiken i området vara borta.