Demokrati- och människovärdedagar

23 januari – 30 januari 2022

Ett demokratiskt samhälle har en värdegrund som kan delas av alla och som inte är beroende av nationalitet, trosuppfattning eller politisk åskådning. En levande demokrati kräver av oss alla att vi ständigt arbetar för det öppna samhället och att vi står emot det som hotar öppenheten och mångfalden. Demokrati- och människovärdesdagarna är en del i detta arbete och samarrangeras tillsammans med Svenska kyrkan i Norrköping.

2022 års program

I programmet kan du se vad som händer under Demokrati-och människovärdedagarna och vilka arrangörer som är med i år. Flera av programpunkterna under veckan har dock i år påverkats av den omfattande smittspridningen och fått flyttas fram eller ställas in. Återstående programpunkter finns att hitta i programmet nedan, som uppdateras löpande, men med reservation för att snabba förändringar kan uppstå.

Här finns aktuellt program Pdf, 1.6 MB.

I programmet finner du även bokningsbara programpunkter som arrangeras för skolor.


Författarbesök

Måndag 7 februari kl 18:00. Författarbesök - Mats Jonsson Serietecknaren, redaktören och barnboksförfattaren Mats Jonsson kännetecknas av sina självutlämnande serier som ofta pendlar mellan dråpligheter och smärtsam realism.

Hans självbiografiska seriealbum ”När vi var samer”, där han i vuxen

ålder utforskar sitt samiska arv, blev Augustprisnominerad 2021.

Plats: Mellanrummet, Norrköpings stadsbibliotek

Entré 50 kr.

Förbokas på bibliotekets hemsida

Arrangör: Norrköpings stadsbibliotek

Förintelsens minnesdag 27 januari

Årets fackeltåg är tyvärr inställt på grund av öakad smittspridning.

Den 27 januari 1945 befriades koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz. Sedan år1999 är den 27 januari en officiell minnesdag för Förintelsens offer.

Minnesdagen ska vara en dag för reflektion och samtal om människovärde, demokrati och mänskliga rättigheter. Det är en dag att visa sitt motstånd för intolerans, rasism, nazism och främlingsfientlighet – att skapa handlingskraft idag och in i framtiden.

Minnesdagen i Norrköping

I Norrköping uppmärksammas Förintelsens minnesdag årligen den 27 januari under Demokrati- och människovärdedagarna då olika arrangemang anordnas.

Vi sänder ett inspelat tal från mosaiska kyrkogården av landshövding
Carl-Fredrik Graf, kommunfullmäktiges ordförande Maria Sayeler
Behnam, kyrkoherde Thomas Wärfman samt sång av Yako Shilo.

Här kan du se talet

 

Vi har spelat in Förintelsens minnesdag på Hallarna

Här kan du se inspelningen


Se filmen om hur judiska kvinnor som räddats från förintelselägren fick en fristad i Hedvigs prästgård i Norrköping, för att kunna läka och återupprätta sin identitet de berövats av nazisterna

Se mer om detta i filmen Kibbutzen Friheten på Youtube.

Svenska Kyrkans logotyp