Mätning
Kontakta Geografisk information om du vill ha hjälp med ett mätuppdrag.
Bild på ett mätinstrument.
Norrköpings kommun drabbat av nedstängda tjänster hos Lantmäteriet
För närvarande saknar kommunen tillgång till lantmäterihandlingar. Det beror på att statliga Lantmäteriet har upptäckt sekretessbrister i sin hantering av handlingar.
Husutstakning
När bygglov har beviljats för en ny byggnad kan det stå i lovet att byggnaden ska stakas ut. På det sättet säkerställs att byggnaden uppförs på exakt den plats som anges i bygglovet.
Läs mer om utstakning på Boverkets webbplats
Utstakning sker oftast i två steg
- Grovutstakning/utsättning: En utstakning som består av träkäppar i marken. En käpp för varje hushörn. Noggrannheten på detta är +/- 5 centimeter. Detta görs för att påvisa vart på fastigheten schaktning eller annat markarbete ska ske.
- Finutstakning/utsättning: En utstakning där den nya byggnaden sätts ut med millimeterprecision. Ofta används profiler som är placerade någon eller några meter utanför hörnen på den tänkta byggnaden. En punkt markeras på profilen och en spik i punkten slås ned. Därefter kan murarsnöre spännas mellan spikarna för att få fram byggnadens sidor med millimeternoggrannhet. Där snörena skär varandra kommer hushörnet vara.

Bilden visar exempel på hur man sätter profiler inför en utstakning.
Lägeskontroll
Ibland görs en inmätning av ett färdigbyggt hus för att kontrollera att det blev enligt bygglovet. Bygglov avgör om en lägeskontroll behövs eller inte.
Gränsutvisning
Det är viktigt för dig som äger en fastighet att känna till fastighetsgränserna och veta var gränsmarkeringarna finns. Till exempel när du ska bygga, avverka, planera skogsbruk, utnyttja jakträtter eller sälja din fastighet. Ibland är det osäkert var gränsen för en fastighet går. Även om de flesta gränser har märkts ut en gång i tiden så kan gränsmarkeringarna försvinna med åren.
Vid en gränsvisning visas gränsen ut utifrån handlingar upprättade vid tidigare utförd lantmäteriförrättning. Lantmäterimyndigheten fattar inget nytt beslut om gränsens läge. Gränsutvisningen är alltså inte någon fastighetsrättslig åtgärd och därmed inte heller en juridiskt gällande åtgärd.
I vissa fall kan dokumentationen av gränser som tillkommit i äldre tid vara av bristande kvalitet eller saknas. I dessa fall kan det ibland leda till att gränsen inte kan anvisas i fält. Rekommendationen kan i vissa fall bli att göra en lantmäteriförrättning vilket måste beställas i en separat ansökan till lantmäterimyndigheten.
Projekteringsmätning
Vid projektering av större byggprojekt så krävs i många falla en detaljerad kartbild som är noggrann i såväl höjd som plan. Projekteringsunderlagen anpassar vi till dina önskemål. För att du ska få ett lättarbetat underlag har vi en kontinuerlig dialog med dig som beställare.
Avvägning
Avvägning är en mätmetod som utförs med ett avvägningsinstrument för att få olika detaljers läge i höjd. Det är ett mycket noggrant sätt att mäta den relativa höjdskillnaden mellan två eller flera punkter i landskapet.
Övriga mätuppdrag
Vi på Geografisk Information kan även bistå med inmätning i övriga uppdrag som kan specialanpassas utifrån behov.
Stompunkter, polygonpunkter och fixpunkter
Stomnätet består av noggrant inmätta markeringar i plan som används vid kartläggning och projektering.
Stompunkterna är utplacerade i ett nät i tätbebyggt område och kan finnas i gatukorsningar, fasader, berg mm. Det finns även stråk av punkter utanför tätbebyggt område. Även så kallade fixpunkter (höjdpunkter) finns utlagda i stomnätet.
Drönarflygningar
Norrköpings kommun befinner sig i ett mycket intensivt skede, rekordmånga bostäder byggs och stora satsningar görs på infrastruktur. I takt med att Norrköping växer ställs större krav på effektiva byggprocesser samtidigt som alla vi som bor och verkar i staden vill ha insyn i och förståelse för den förvandling som Norrköping står inför. Utifrån bilderna som drönaren tar kan vi framställa olika kartprodukter för olika ändamål.
Referenssystem
Referenssystemet som används i kommunen har i plan (N och E) benämningen SWEREF 99 16 30 och är en lokal projektion. På nationell nivå används projektionen SWEREF 99 TM. I höjd (Z) används höjdsystemet RH 2000 (Rikets Höjdsystem 2000).
Vi har även möjlighet att redovisa mätpunkter i andra referenssystem, till exempel RT 90, Norrköpings lokala nät och i höjdsystem som RH 70 och RH 00.
Kostnad
Kostnaden för olika uppdrag finns att se i Plantaxa inklusive kart- och mättaxa.
Kontakta oss
Har du frågor eller vill ha mer information om våra mätuppdrag går det bra att kontakta oss genom att
- skicka e-post till: matprocessen@norrkoping.se
- ring oss via Kontakt Norrköping: 011-15 00 00.
Kontakt
Stadsvakten
Torggatan 5
602 42
Norrköping