Offentliga måltider

Här kan du läsa hur Norrköpings kommun arbetar för att erbjuda hållbara måltider inom kommunens skol- och omsorgsverksamhet.

Varje dag serveras det runt 24 000 måltider inom kommunens skolor och omsorgsverksamhet. Kommunens målsättning är att maten som serveras ska vara så hållbar som möjligt, det vill säga ekologisk, svensk och gärna lokalproducerad. Det handlar även om att minska på matsvinnet samt minimera plastanvändning.

Norrköpings kommun riktlinje för kostverksamhet beskriver också att den offentliga måltiden ska främja hälsan och goda matvanor samt förebygga kostrelaterade hälsoproblem genom att:

  • Laga mat från grunden: I kommunens 41 tillagningskök och 20 mottagningskök lagas så mycket mat som möjligt från grunden och nära matgästen.
  • Servera grönsaker efter säsong: På salladsbordet serveras många olika grönsaker som är anpassade efter säsong. På hösten och vintern serveras mycket rotfrukter och ingen tomat och gurka, utan dessa dyker upp på salladsbordet när sommaren närmar sig.
  • Servera ekologiskt: I Norrköpings kommun serveras ekologisk svensk mjölk både i produktion och som dryck till maten. I ekologisk odling används inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, vilket bidrar till mindre gifter i miljön. Även djuren får ekologiskt foder och till största delen odlad på den egna gården. Djuren får vara utomhus och antibiotika till djuren används med stor försiktighet.
  • Avtala med lokala leverantörer: Norrköpings kommun har livsmedelsavtal med lokala leverantörer, bland annat av naturbeteskött.
  • Erbjuda flertalet rätter: Inom skolan och äldreomsorgen finns alltid flera rätter att välja på. Minst en rätt är alltid växtbaserad.
  • Minska matsvinn: Matsvinn kan uppkomma både vid tillagning, servering och på tallriken. Inom kommunens verksamheter pågår ett aktivt arbete med att minska matsvinnet inom alla kategorier.

Lokal livsmedelsstrategi

Norrköpings kommun har även tagit fram en lokal livsmedelsstrategi som bland annat syftar till att öka den lokala livsmedelsproduktionen och självförsörjningsgraden för kommunen.

Riktlinje lokal livsmedelsstrategi Pdf, 1021.9 kB.

Kontakt

Ekologisk hållbarhet, Samhällsbyggnadskontoret