Inledning
Beskrivning av socialkontorets samlade verksamheter och funktioner samt syfte och målgrupper för barn- och ungdomsverksamheten.
Socialkontoret har följande verksamheter och stödenheter:
- Första linjens verksamhet
Myndighetsutövning, tidiga och förebyggande rådgivnings- och stödinsatser till barn, ungdomar och vuxna i huvudsak utan föregående biståndsprövning. Här ingår även familjerätt, familjerådgivning, kommunens bostadssamordning och flyktingboendeenhet. - Barn- och ungdomsverksamheten
Myndighetsutövning, rådgivning, stöd och behandling till barn, ungdomar och deras familjer. Här ingår även myndighetsutövning för ensamkommande barn, hem för vård eller boende (HVB) samt familjehem. - Vuxenverksamheten
Myndighetsutövning, rådgivning, stöd, behandling och boende till vuxna. Här ingår även skyddat boende och behandling vid våld i nära relationer. - Verksamhetsstöd
Utredning, uppföljning och utveckling samt nämndadministration.
Viva - förvaltning, support och utveckling av verksamhetssystem. - Ekonomienheten
Ekonomi- och personaladministrativt stöd till kontorets chefer. - Administratörsenheten
Administrativt stöd till kontorets medarbetare och chefer.
Barn- och ungdomsverksamhetens olika enheter och funktioner beskrivs i
organisationsschemat nedan.
Organisationsschema
Syftet med verksamheten
Syftet med verksamheten är att människor som befinner sig i svåra och utsatta situationer ska kunna få stöd och hjälp för att förbättra sin livssituation.
- I verksamhetens myndighetsutövande delar utreds barn, ungdomar och deras familjer och beslut fattas om insats efter individens behov.
- Familjehemsenhetens arbete syftar till att rekrytera, utreda, följa upp, utbilda och stötta familjehem, kontaktfamiljer och kontaktpersoner.
- Inom barn- och ungdomsverksamhetens olika utförardelar erbjuds rådgivning, stöd och behandling till barn, ungdomar och deras föräldrar. Syftet är att erbjuda adekvata stödjande och behandlande insatser.
Verksamhetens målgrupper
Verksamhetens målgrupper är de barn och ungdomar med familjer som befinner sig i utsatta situationer. Verksamheten vänder sig till föräldrar, barn och ungdomar som är i behov av rådgivande, stödjande och behandlande insatser. De flesta insatserna erbjuds enskilda genom bistånd från verksamhetens myndighetsutövande delar. Vissa insatser kan kommuninvånaren få del av genom att direkt kontakta verksamheten utan föregående biståndsbeslut.