Brottsförebyggande

Information om kommunens trygghetsskapande- och brottsförebyggande arbete.

Trygghetsskapande- och brottsförebyggande arbete

Norrköpings kommun arbetar med trygghetsskapande- och brottsförebyggande arbete organiserat på olika nivåer och består av såväl långsiktigt strategiskt arbete som kortsiktiga operativa insatser.

Det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet är:

  • organiserat för att möta upp samhällets förändringar och komplexa samhällsutmaningar som ökar.
  • kunskapsbaserat och bygger på samverkan eftersom ingen själv kan lösa komplexa samhällsutmaningar.

I Norrköping finns ett brottsförebyggande råd, Norrköpings brottsförebyggande råd (NoBrå). Rådet leds av kommunstyrelsens ordförande och kultur- och fritidsnämnden, socialnämnden, tekniska nämnden, utbildningsnämnden och Polismyndigheten har representanter i rådet.

Riktlinje för Norrköpings brottsförebyggande råd Pdf, 221.6 kB.

Rådet har bland annat till uppgift att utse pristagare till Fem i tolv-priset som delas ut varje år för insatser för mänskliga fri- och rättigheter och mot främlingsfientlighet.

Läs mer om Fem i tolv-priset

Norrköpings kommun arbetar utifrån metoden EST, effektiv samordning för trygghet. EST är ett systematiskt arbetssätt för samverkan mellan i första hand kommun, polis och fastighetsbolag. Arbetssättet bygger på kunskapsbaserad brottsprevention med primärt fokus på det situationellt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Målsättningen är att förebygga brott och otrygghet i det offentliga rummet genom så tidiga insatser som möjligt.

Kontakt

Utrednings- och utvecklingsenheten