Frågor och svar om sommarjobb inom vård och omsorg

Här får du svar på de vanligaste frågorna vi får om sommarjobb inom vård och omsorg. Hittar du inte vad du söker kan du alltid kontakta oss.

Så söker du jobb

Du ansöker via ansökningssidan. När du klickar på "Ansök" längst ner på sidan kommer du till ett formulär där du får fylla i dina personuppgifter. Där kan du sedan bifoga CV och ditt personliga brev. Du får även svara på några korta frågor om din utbildning och erfarenhet.

Vi behöver cirka 1000 sommarjobbare till sommaren 2024.

En person från tidigare arbete - gärna en chef. Har du inte haft någon tidigare arbetsplats går det bra att lämna referens från praktikplats. Du kan också fråga en lärare eller tränare.

Du kan inte lämna en familjemedlem eller en kompis som referens.

Referenspersonen är den som går i god för att du kan göra ett bra arbete.

För att jobba hos oss måste du ha fyllt 18 år innan du påbörjar din anställning samt kunna uttrycka dig i tal och skrift på svenska.

För att jobba inom verksamheter för personer med funktionsnedsättning behöver du lämna in ett godkänt utdrag från polisens belastningsregister. Du kan läsa mer om det längre ner.

Nej, du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av att jobba inom vård och omsorg eller en vård- och omsorgsutbildning. Det viktigaste är vem du är som person och att du skulle passa för att jobba i våra verksamheter. Men skulle du ha erfarenhet eller utbildning som är intressant för oss har du självklart större chans att få ett jobb. 

Att lämna eller skicka in intyg blir först aktuellt om du blir kallad till intervju. Har du en relevant utbildning för vård och omsorg behöver du lämna studieintyg eller betyg.

Om du ska jobba inom verksamheter för personer med funktionsnedsättning behöver du lämna in ett godkänt utdrag från polisens belastningsregister. Utdraget är giltigt i 1 år. Du behöver begära ett nytt om du fortsätter jobba inom samma verksamhet.

Gör så här:

  • Hämta blanketten för begäran om utdrag ur belastningsregistret på polisens hemsida.
  • Tryck på "Till e-tjänst för registerutdrag".
  • Logga in med BankID. Här skaffar du BankID.
  • I rulllisten ”vilken typ av registerutdrag vill du begära ut?” väljer du "arbete med barn med funktionsnedsättning". Du ska välja det oavsett om du ska arbeta med barn eller vuxna.
  • Välj att skicka registerutdraget till din folkbokföringsadress eller till din digitala brevlåda.
  • Sen väntar du på besked från en rekryterare som berättar om du gått vidare och ska skicka in det.

Så är det att sommarjobba inom vård och omsorg

Det finns många olika arbetsuppgifter inom vård och omsorg och personerna som behöver stöd och omsorg är i alla åldrar. Du ger stöd och service till dem så att de ska kunna klara av sitt dagliga liv och få en meningsfull vardag. Alla personer är olika och behöver olika mycket stöd och omsorg.

Exempel på arbetsuppgifter:

  • laga mat
  • följa med till affären
  • hjälpa till i duschen
  • toalettbesök
  • följa med på fritidsaktiviteter
  • städa
  • samtala
  • ge medicin
  • dokumentera det du gör

Ja, det finns en så kallad OB-ersättning för obekväm arbetstid. Du får mer information om OB-ersättning om du blir anställd.

Arbetstiderna kan variera mellan dag, kväll- och helgarbete. Nattpersonal arbetar vaken natt på enheten. Inom våra verksamheter för personer med funktionsnedsättning kan man även jobba sovande jour. Sovande jour innebär att du under en del av ett arbetspass, exempelvis mellan 24:00 och 06:00, sover på enheten. Du behöver finnas tillgänglig att göra akuta insatser som brukarna ber om, behövs ingen insats sover du.

Vi har sommarjobb som omfattar både heltid och deltid.

Nej, körkort är inte ett krav men du är mer intressant för oss om du har det eftersom det krävs för flera av våra tjänster. Framför allt inom hemtjänsten där du åker runt och besöker personer i deras egna hem.

Du kan lämna önskemål om arbetsplats och vi försöker göra vad vi kan för att hitta ett placering som passar just dig. Men vi kan inte garantera en specifik placering.

Till dig som har fått sommarjobb

Lönen betalas ut den 25:e månaden efter du jobbat.

Vi har alltid ett behov av duktiga vikarier i våra verksamheter. Om du är intresserad av att fortsätta som timvikarie efter sommaren, ta kontakt med din enhetschef.

För mer information om timvikariat

Kontakt

Vård- och omsorgskontoret
För frågor om semesterrekrytering inom vård och omsorg

Övrig info:
Vi tar bara emot frågor via e-post. Din ansökan skickar du in via aktuell platsannons.